Francesc Layret, en una de les imatges de la mostra. Cessió família Rodríguez-Roda Layret

Inèdit Layret

El Museu d’Història inaugura aquest dimecres la mostra Francesc Layret. Diputat per Sabadell. El fil roig del catalanisme. Es fa en el marc del programa d’actes en record del centenari de l’assassinat de l’advocat Layret, qui va ser diputat per Sabadell a Corts. 

La mostra està comissariada per l’historiador Jordi Serrano, i conté material inèdit. Es pot visitar fins el proper 21 de març de 2021. L’exposició busseja en la biografia de l’advocat laboralista, dedicat a la defensa dels treballadors i també a bastir una força política catalanista que representés el proletariat. S’aprofundeix en les seves darreres 36 hores, 20 de les quals les va passar a Sabadell, abans que pistolers a sou de la patronal l’assassinessin quan sortia de casa seva a Barcelona.

Francesc Layret, en una de les imatges de la mostra. Cessió família Rodríguez-Roda Layret
Francesc Layret, en una de les imatges de la mostra. Cessió família Rodríguez-Roda Layret

L’exposició està dividida en sis àmbits, que repassen la seva infància i joventut, les vagues revolucionàries, la seva activitat política, la vinculació amb el districte de Sabadell, el seu assassinat, el seu enterrament o el seu llegat. Compta amb un conjunt extens de fotografies i documentació de l’època de l’Arxiu Històric de Sabadell, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu de la Universitat de Barcelona (UB), l’Arxiu Comarcal del Ripollès, l’Arxiu Nacional de Catalunya, CRAI-Biblioteca del Pavelló de la República i particulars, així com de la família Rodríguez-Roda Layret, presentats per primer cop en públic.

Així mateix, més enllà de les imatges, es reprodueix un discurs de Layret a través de la veu de l’actor Jep Barceló, i també la cançó Vint bales, interpretada per la cantautora Teresa Rebull a partir de la lletra del poema que Maria Mercè Marçal va dedicar a Layret tot recordant la seva mort.

Vint bales foren, vint bales
ai!, quan trencava la nit!
Dia trenta de novembre,
nit d’hores decapitades!
Vint bales foren, vint bales!
Dia trenta de novembre,
nit sense alba de matí!
Ai, com moria la nit!
Caigué la crossa del poble!
Segaren l’alè de l’aire!
Vint bales foren, vint bales!
Malhaja qui no ho recorda,
vint escorpits al seu pit!
Ai, com sagnava la nit!

Entre altres elements, l’exposició té altres novetats: una il·lustració de l’artista Xavi Torrent per a l’ocasió i una obra de Ramon Puig ‘Werens’ inspirada en la figura de l’advocat.

Francesc Layret va ser diputat durant uns mesos de l’any 1919 per Sabadell, i després del seu assassinat per membres de l’anomenat Sindicat Lliure (pistolers a sou de la patronal) va ser substituït en el càrrec per Lluis Companys, amic i company de Layret i qui seria després president de la Generalitat.

Foto portada: Francesc Layret, en una de les imatges de la mostra. Cessió família Rodríguez-Roda Layret