FEstival de Terror. Autor: David B.

‘La Bèstia’ serà l’eix vertebrador de la setena edició del Festival de Terror

El Festival de Cinema de Terror de Sabadell, que es durà a terme del 5 al 11 de març, dedica la setena edició a la Bèstia, en homenatge al clàssic El día de la Bestia, d’Álex de la Iglesia, que l’any 1995 es va convertir en títol de culte per la seva barreja de terror, humor negre i acció.

El tret de sortida a les projeccions el donarà Les Affamés, de la mà de l’Alliance Française, el dilluns 5 de març a les 20 hores. Aquesta pel·lícula canadenca, dirigida per Robin Aubert, enfoca el subgènere dels zombis allunyant-se dels tòpics.

La segona proposta serà Insidious, dirigida per James Wan, la primera entrega d’una saga del subgènere de cases maleïdes que s’ha convertit en una de les més vistes del gènere als cinemes d’arreu del món.

Dimecres serè el torn de la selecció de curts del Mecal, escollits al Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona. Es visionaran cinc curtmetratges de terror procedents d’Alemanya, Regne Unit, Irlanda, Espanya i Islàndia: When Demons Die, Dolls, Blight, Pesanta i Gryla. El dijous, Cineclub de Sabadell projectarà l’obra debut de Robert Eggers, The Witch.

Marató clàssica

El divendres arriba una de les columnes vertebrals del Festival, la Marató Clàssica a l’Estruch. En aquesta edició es projectarà El dia de la Bestia i Herederos de la Bestia, que aniran seguides d’un col·loqui amb alguns dels seus responsables. En aquesta sessió també es podrà veure una altra producció feta a Catalunya, Salvación, l’òpera prima de Denise Castro en la qual explica una història de vampirs amb adolescents com a protagonistes.

Marató de dissabte

El plat fort del festival, i l’activitat que li va donar origen fa set edicions, és la Marató de dissabte que, des de primera hora de la tarda i fins a la matinada, oferirà una selecció de curtmetratges i pel·lícules als Cinemes Imperial. El tret de sortida a la sessió el donarà el curt 9 pasos, una angoixant creació de Marisa Crespo i Moisés Romera, guanyadora del Méliès d’Argent en l’últim Festival de Cinema de Terror de Molins de Rei. El seguirà el ‘slasher’ Verano Rojo, la primera pel·lícula del mallorquí Carles Jofre que es presenta com un homenatge a la Matanza de Texas però ambientat a les Balears. El curtmetratge Centrifugado de Mireia Noguera, guanyador del premi del jurat en el passat Festival de Cinema de Terror de Molins de Rei, escalfarà l’ambient a la segona pel·lícula de la Marató, Maniac Tales, dirigida per Denise Castro, Enrique Garcia, Abdelatif Hwidar, Kike Mesa i Rodrigo Sancho. La guardonada amb els premis a la millor pel·lícula del públic i del jurat al Sant Cugat Fantàstic, explica quatre històries, plantejades amb estils visuals completament diferents.

La segona part de la Marató l’encetarà el curtmetratge Evil, de Joaquim Bundó, i la pel·lícula Baskin, pensades per l’organització com a un dels grans reclams de la nit. Tot seguit, arribarà el curtmetratge Caronte, de Luís Tinoco, feta a Catalunya per experts en efectes especials. L’altre gran proposta de la nit és la pel·lícula d’acció indonèsia The Raid. L’obra de Gareth Evans, que porta a l’espectador a una situació de tensió contínua, te la peculiaritat que es podrà veure a Sabadell sense que hagi estat mai estrenada en cinemes comercials de l’Estat.

De matinada, es passarà el curtmetratge Lo supero, d’Ainhoa Menéndez, i l’australiana Wyrmwood, dirigida per Kiah RoacheTurner, que planteja una trepidant història de zombis, agafant com a referents pel·lícules de culte com Zombi i Mad Max.

Activitats paral·leles

A més de les sessions de cinema, el Festival es completa amb diverses activitats paral·leles com són tallers infantils, la projecció de Hotel Transilvania 2, contes de terror al LibreRio de la Plata, l’exposició Terror Buit a l’Acadèmia de Belles Arts o una de les novetats d’aquesta edició, l’obra de teatre Misteris entrellaçats de Joaquim Bundó el diumenge 11 de març.

Foto portada: presentació del Festival. Autor: David B.