La gala Sabadell Aixeca el Teló demostra la força del teatre amateur de la ciutat

The show must go on. La cultura sabadellenca s’ha apropiat d’aquest adagio fins el moll de l’os. Incerteses al panorama, però les mateixes ganes de fer teatre de sempre. O potser fins i tot més, perquè no abaixen els braços enfront de les adversitats. I així ho han demostrat, duent a terme, per cinquè any, la gala de presentació de la temporada teatral de les entitats que conformen la STA – Teatre Sant Vicenç, Teatre del Sol, El Ciervo Teatre i Joventut de la Faràndula-.

Una temporada aprimada per les circumstàncies, on enlloc de nous projectes es dona cabuda als títols que havien de conformar la temporada 2019-2020 i que van quedar al tinter per les causes que tothom coneix de sobres. Una gala també diferent, sense molts dels afegits que confegien les gales anteriors – homenatges a una figura particular, actuacions d’escoles, programacions externes… – i amb menys títols a presentar, la qual cosa ha derivat, forçosament, en una durada sensiblement menor. I, sobretot, una gala que no ha pogut comptar amb un Teatre Principal ple a vessar com era costum fins ara – amb la corresponent decepció per aquells que es quedaven sense entrada als pocs minuts que sortissin-. Aquest cop, oberta a tothom, a través del canal de Youtube de la STA, i des de l’entranyable escenari del Teatre Sant Vicenç, de la mà dels presentadors Lídia Coll i Xajo Gorina, les quatre entitats han anat repassant la cartellera que tots esperem ens puguin oferir sense gaire més entrebancs.

Joventut de la Faràndula presentarà dos muntatges, el ja reposat El préssec gegant i la que havia de ser la gran novetat de la passada primavera, Aladí, de Joan B. Torrella i Míriam Vila. D’ambdues s’ha pogut veure un tastet que reflecteix la magnífica producció marca de la casa de l’entitat. El teló, però, no s’alçarà fins Nadal amb els incombustibles Pastorets de Folch i Torres, deixant doncs la tardor sense teatre a l’escenari del carrer de la República.

El Ciervo Teatre aposta per un sol muntatge, de la que havia de ser la seva gran estrena aquesta passada temporada, La Ponència, basat en textos de Pere Calders i Víctor Alexandre, on un grapat dels actors més habituals de la casa es posen a les ordres de Montserrat Fité. Els espectadors han pogut veure una escena del muntatge, que pujarà a l’escenari previsiblement abans de la primavera.

Salva Peig i Jordi Cascales. Autor: J. Ubia
Salva Peig i Jordi Cascales. Autor: J. Ubia

El Teatre del Sol recupera la brechtiana El Casament dels Petit Burgesos i el duet La Trampa – Així va mentir ell al marit d’ella (Pirandello-Shaw). Precisament aquestes dues estan protagonitzades pels que aquest cop han estat els presentadors de la gala.

I per acabar, el Teatre Sant Vicenç ha presentat la cartellera més àmplia de totes, com és costum. Infantils – La caputxeta vermella, que puja a l’escenari aquesta mateixa setmana i fins novembre; Tarzan al febrer-març; a més de la reposició de La rateta que escombrava l’escaleta a l’abril-maig; els tradicionals Pastorets, la comèdia nadalenca – Els complets desconeguts – i musicals : la versió de Mamma Mia, basada en cançons del grup suec Abba, prevista a la primavera; i l’obra d’autoria pròpia No sé que vull C, amb cançons d’artistes del panorama actual com Ariana Grande, Bruno Mars o Ed Sheeran, que també s’estrena aquest mateix cap de setmana i fins a finals de novembre. Precisament d’aquesta darrera s’ha emès un número musical per anar obrint boca als espectadors.

Tot i que aquest cop la gala no ha comptat amb la presència d’autoritats sobre l’escenari, el regidor de cultura, Carles de la Rosa, ha volgut enviar unes paraules de suport a la tasca de les entitats de teatre amateur mitjançant una intervenció via remota.

I com és habitual en aquestes gales, la mà experta dels germans Toni i Xasqui Ten, autors del tema d’obertura, han acabat d’embolcallar una presentació que no per més austera ha resultat menys interessant. Una cançó plena de força i optimisme per recordar que fins i tot en els pitjors moments, necessitem cultura per alimentar l’ànima. Recomanem seguir les xarxes socials dels diferents grups teatrals per estar al dia de les novetats en quant a dates d’estrena dels muntatges.

Foto portada: Lídia Coll i Xajo Gorina en un moment de la Gala Sabadell Aixeca el Teló. Autor: J. Ubia.