La Jove Orquestra Simfònica del Vallès, present i futur de la música clàssica

Amb la platea plena, la qual cosa va obligar a obrir a última hora la venda d’entrades al primer pis, els Joves de la Orquestra Simfònica del Vallès van actuar a La Faràndula durant dues hores plenes de bona música. A diferència de la nit d’Òpera de dimecres, on predominava el públic d’edat avançada, el de diumenge ha estat un concert amb espectadors de totes les edats. Els intèrprets tenen entre 14 i 20 anys, demostrant que el futur de la OSV està assegurat.

Un total de 70 joves músics van actuar en dues parts ben diferenciades. Primerament, els 42 membres de la secció de corda van interpretar el Playful Pizzicato i Sentimental Saraband de la Simple Symphony. Op.4, de Benjamin Britten, autor del s. XX. Seguidament, 12 intèrprets de vent-fusta tocaren el Serenata per instruments de vent en Mi b, Op.7 de Richard Strauss, i després fou el torn dels 13 membres del vent – metall i 3 de vent-percussió que interpretaren La Fanfare de Paul Dukas, acabant amb una versió plena d’energia del tema de la pel·lícula Pirates del Carib. Els canvis d’escena entre les tres seccions es van allargar més de l’habitual ja que havia un sol operari encarregat d’aquesta feina. Cadascuna de les seccions va estar dirigida per un dels professors de les mateixes a l’ orquestra.

Després del descans va ser el moment de prendre la batuta pel director titular de l’OSV, Rubén Gimeno, com sempre impecable en la seva tasca. Amb els 70 intèrprets sobre l’escenari, acompanyats d’alguns dels seus professors, han tocat la simfonia Del nou món, de l’autor de la segona meitat del segle XIX Antonín Dvorák, un autor que com ha remarcat Rubén Gimeno, s’inspirava molt en el folklore popular. Les peces interpretades, pertanyents a la Simfonia n.9 en Mi menor op. 95, Adagio; Largo; Scherzo i Allegro con fuoco plenes d’entusiasme i intensitat han engrescat vivament el públic que ha acomiadat la Jove Orquestra amb llargs aplaudiments i ovacions, que no s’ha pogut traduir en un bis perquè com va confessar Rubén Gimeno a l’acomiadar-se, “hem treballat moltíssim però és que no en tenim més!”

Els 70 escollits per actuar en aquest concert de cloenda van ser seleccionats rigorosament a partir d’audicions el passat mes d’abril i han estat formats en la disciplina orquestral per músics de l’Orquestra Simfònica del Vallès (Javier Mateos, Òscar Diago i Laureà Vicedo, entre d’altres) amb els qui han pogut assajar els temes de música de cambra que es van sentir a la primera part del concert. D’altra banda des de dijous 4, la incorporació al capdavant del grup de Rubén Gimeno, Director Titular de l’OSV, els va permetre assajar, en qualitat de formació orquestral complerta, la Simfonia del Nou Món de Dvorák, que composava la segona part del concert.

És la quarta vegada que se celebra aquest concert de cloenda, dins el marc del Festival 30 Nits, amb gran èxit de públic i la qualitat que garanteixen els professors i director de l’OSV. És alhora un altre exemple del tipus de contingut que hauria de predominar al festival: alta qualitat a preus molt populars (3 euros) i que alhora donin a conèixer la tasca de les nostres formacions artístiques, particularment quan els protagonistes són les joves generacions.

Malauradament però, la tendència del festival està sent la inversa, amb la majoria d’espectacles tarificats a uns preus que no estan a l’abast de totes les butxaques. Confiem doncs en una cinquena edició d’aquest esdeveniment que tant agrada el públic.

Foto portada: La Jove Orquestra Simfònica del Vallès a l’escenari de la Faràndula. Autor: David B.

Comments are closed.