Mireia Llunell i Oscar Castellvi

La vida de Mateu Morral arriba al Teatre del Sol

Dimarts, 31 de maig, el mateix dia que fa 110 anys Morral va llençar la bomba contra Alfons XIII, s’estrena al Teatre del Sol, a les 19 hores i en representació única, la lectura dramatitzada de l’obra, Digue-l’hi amb flors, basada en la vida de l’anarquista sabadellenc.

L’argument de l’obra està basat en els últims dies de la vida de Mateu Morral abans de marxar a Madrid. L’obra s’estructura a través de les converses en els esmorzars de la parella formada por Morral i la seva companya l’anarquista russa Nora Falk i els diàlegs d’una parella de la Barcelona actual. Les converses entre Morral i Falk, que s’acaben de conèixer, permeten saber molts episodis de la vida del primer i la seva ideologia. A les converses de la parella actual, la protagonista femenina, Olga, llegeix documents de l’època i va descobrint moltes coses sobre Morral. Això li fa plantejar-se que vol fer en la seva vida, com és que hi ha gent que lluita pels seus ideals i preguntar-se si ella està lluitant pel que vol. La relació de parella es trenca a causa de Mateu Morral, tot i que el protagonista masculí. Jaume, està emparentat amb l’anarquista sabadellenc, circumstància que ha provocat que la seva família  sempre hagi estat estigmatitzada. D’aquesta manera es realitza, en una mena de collage, una reconstrucció de la vida d’en Morral.

L’autora i directora, Maria Pagès, nascuda el 1977 a Tarragona, viu a Sabadell des de fa 10 anys. Llicenciada en Comunicació Audiovisual, ha treballat en el món del documental d’animació i és il·lustradora. Aquesta és la seva primera incursió en el món del teatre.

Col·loqui posterior

L’autora  confessa que “vaig començar a llegir sobre Mateu Morral i vaig veure que tenia molt de suc. Tota la part de la seva vocació teatral, el seu interès per l’emancipació de la dona. Una persona que no és del mitjà obrer, però en canvi defensa la cultural obrera. És també una persona que arriba al límit de voler que la seva ideologia es porti a terme d’una manera ràpida. Una impaciència per canviar el món que el va portar a donar la vida pels seus ideals”.




El text està basat documentalment en la biografia de l’historiador i professor a la UAB Eduard Masjoan (Un héroe trágico del anarquismo español. Mateo Morral, 1879-1906. Icaria, Barcelona, 2009) .i diversos articles periodístics sobre el tema. La peça, d’una duració de 70 minuts, està interpretada per Òscar Castellví en el paper de Mateu Morral, Cristina López que encarna a Nora Falk, Santi Ricart com Jaume i Mireia Llunell com Olga. El projecte ha comptat amb l’assessorament de Masjoan, la revisió lingüística del filòleg sabadellenc Ferran Marquina i dramatúrgica del director de la Sala Beckett de Barcelona Toni Casares. A l’acabar l’obra es durà a terme un col·loqui amb la participació de l’autora, els actors, Masjoan i familiars de Mateu Morral.

Foto portada: Mireia Llunell i Òscar Castellví a l’assaig general. Autor: Cedida.

One Comment