L’Acadèmia del Cinema Català homenatja les sales centenàries en actiu, entre elles, l’Imperial

L’Acadèmia del Cinema Català ha homenatjat aquest dimarts les sales de cinema que van iniciar les seves projeccions fa més de 100 anys i encara avui encara estan en actiu. Són tretze cines centenaris en el conjunt de Catalunya, repartides arreu del territori, i que des d’aquest dimarts llueixen una placa commemorativa. Entre ells, hi ha els Cinemes Imperial de Sabadell tot i que, en sentit estricte, no sigui la mateixa sala històrica que va ser la primera a Espanya

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, rebutja caure en el desànim per la pandèmia i ha reivindicat les sales com “la millor manera de veure el cinema” perquè reuneix les condicions idònies d’imatge i so per “captar l’emoció de l’art cinematogràfic”. L’homenatge ha inclòs l’elaboració d’un catàleg digital que recull la història de les tretze sales i que ha anat a càrrec del periodista Toni Vall.

El cas del Gran Saló Imperial

El 27 de setembre del 1911 marcà un punt d’inflexió en la història del cinema a Sabadell. Aquell dia s’inaugurà el Gran Saló Imperial, el primer edifici destinat exclusivament al cinema. El promotor fou Salvador Casas Roca, que va llogar el solar a Enric Turull Comadran, llavors president de Caixa Sabadell, qui va finançar les obres a través d’un préstec de 15.000 pessetes. Disposava d’una sala de 2.000 espectadors. Les sessions de cinema mut s’alternaven amb espectacles de varietats, i l’any 1913 hi va debutar una joveníssima Raquel Meller. Des de 1929, el cinema sonor es va afincar a l’Imperial. Com a curiositat, el prestigiós director de fotografia i Membre d’Honor de l’Acadèmia Tomàs Pladevall hi va treballar als anys 60 com a ajudant del projeccionista.

L’any 1989 va tancar portes, davant la decreixent assistència de públic. Però el 1993, davant l’amenaça d’enderroc, es va iniciar una campanya ciutadana per a la recuperació del Saló Imperial. Finalment va ser enderrocat i en el seu lloc, juntament a una operació immobiliària es van fer uns multicines, els actuals Cinemes Imperial, que van replicar la façana original. Des del 2003 va reobrir amb 11 sales.

Més informació: 

‘Història de Sabadell’. Els inicis del cinema (1897-1911)

Foto portada: els Cinemes Imperial de Sabadell, en una imatge d’arxiu. Acadèmia del Cinema Català

 

Comments are closed.