Les Garses. Autor: David B.

‘Les Garses’ volen alt al Ciervo Teatre

Després d’una temporada anterior marcada per una programació de textos contemporanis i en clau de comèdia; l’entitat gracienca aposta aquest 2018 pels clàssics. Les Garses, El criat de dos amos i L’avar són alguns dels títols que es podran veure sobre l’escenari del carrer Viladomat, 26 aquest 2018.

El primer d’aquests títols, Les Garses, és també el més recent en quant a la seva publicació. Datat de l’any 1905, els components del Ciervo han preferit apropar-lo una mica més als nostres dies, ambientant-lo als anys 40 del segle XX, en plena postguerra espanyola, on encaixa de manera perfectament creïble. És un dels pocs canvis respecte el text original, a banda d’algun obligat canvi de gènere en algun personatge secundari, ja que com acostuma a passar als grups amateurs, els actors masculins escassegen respecte les actrius. Però apart d’aquestes excepcions, la resta de la posada en escena respecta fidelment el text, que en tot moment manté la seva vigència i actualitat.

A l’autor de Les Garses, l’andreuenc Ignasi Iglésias, se l’ha comparat amb Henrik Ibsen, i la qualitat dels seus textos no té res a envejar a altres grans dramaturgs europeus de finals del s. XIX i inicis del s. XX. De les seves obres, és aquesta potser la més coneguda fora de les nostres fronteres, i sobta que en canvi a casa nostra no sigui tant representada com els títols de Sagarra o Guimerà. La premissa de l’obra, la naturalesa humana, no ha canviat gens en els gairebé segle i quart transcorreguts des que es va escriure.

Les Gasrses. Autor: David B.
Un moment de Garses. Autor: David B.

El muntatge del Ciervo va més enllà de la representació clàssica. Abans, durant i després de la funció hi ha sorpreses vàries, que inclouen música en directe i una ambientació completa per fer sentir al públic com a uns veïns més del (des)afortunat poble on cau la Grossa de Nadal. A més, com ja s’havia anunciat prèviament, el grup de teatre ha posat en marxa  un sorteig, que se celebrarà un cop acabades les sis representacions, que repartirà diversos premis entre tots els espectadors de totes les funcions. Una bona manera d’instil·lar en el públic els sentiments d’emoció i alegria que senten els personatges respecte a la seva rifa particular.

Els directors del muntatge, Lluís Bosch i Emma Bosch, aconsegueixen atrapar l’espectador amb una història de poc més d’una hora i mitja (amb dos entreactes, la qual cosa fa que la durada total volti les dues hores), on una vintena d’actors i actrius de totes les edats es barregen per aconseguir un resultat plenament viu. El doble repartiment fa que tots els personatges tinguin dos actors al seu càrrec, i que cada actor faci dos personatges, combinant un paper de més pes amb un paper menor segons el dia de funció.

El públic ha aplaudit amb força les interpretacions, plenes de caràcter, de l’elenc en aquesta proposta on destaca el treball en equip de tots els seus participants.

Representacions

La resta de funcions seran els dies  3, 4, 10 i 11 de març. Dissabtes a les 22 hores i diumenges a les 18 hores. Es recomana reserva al telèfon del teatre 627769165.

Nou sorteig d’entrades

El Ciervo Teatre torna a  posar a disposició de iSabadell una entrada doble per a veure Les Garses  el cap de setmana del 3 i 4 de març (dia de funció a escollir pel participant premiat). Per participar, heu de respondre abans de les 23:59 hores de dijous 1 de març a promocions@isabadell.cat a la següent pregunta: Qui és el director de l’obra Les Garses? Cal indicar nom i cognoms. Divendres 2 de març farem el sorteig i donarem el nom del guanyador.

Foto portada: els dos protagonistes del muntatge. Autor: David B.