L’Espai Cultura exposa un diàleg entre passat i present de l’art local

  • La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 inauguració divendres l’exposició ‘Interaccions’.

  • La mostra exposa una desena d’obres del Fons d’Art de Caixa Sabadell amb interpretacions actuals.

El fons d’art de la desapareguda Caixa Sabadell va arribar a tenir més de 1.300 obres artístiques. Des d’aquest divendres, l’Espai Cultura n’exposa una desena, acompanyades d’una nova obra artística realitzada per un autor actual interpretant l’anterior. La mostra permet revisitar el fons artísitc de la caixa dues dècades després de l’última mostra similar.

Centenars de miniatures donen la benvinguda al visitant. Cada una conté una reproducció, i la informació escaient, d’una obra d’art del Fons d’Art de l’antiga Caixa Sabadell. Un cop passada l’entrada a l’exposició, s’hi troben una desena de diàlegs entre l’art actual i el passat. Deu artistes sabadellencs han seleccionat entre una trentena de peces del fons la seva favorita per fer un nou treball tenint com a referència l’obra de la col·lecció. El resultat s’ha exposat a l’Espai Cultura a ‘Interaccions. Una mirada present del Fons d’Art de l’Antiga Caixa Sabadell’, i hi romandrà fins el 27 de juliol.

Interacció entre el col·lectiu Starter i Ramon Vilapuig. Autor: J.d.A.

Dues peces destaquen especialment en un conjunt heterogeni. En primer lloc el diàleg entre la pintura d’Antoni Estruch relativa a la caiguda de Barcelona el 1714 (exposada a l’altra punta del recinte) i la interpretació que en farà el grafiter Ramon Puig, ‘Werens’. De fet, cada divendres els visitants (entrada gratuïta) podran veure com va donant cos al seu treball. És l’única interacció que no s’ha acabat encara, i el treball en viu i en obert promet ser un dels principals atractius de la mostra.

El segon, entre la desena, la interacció que ha fet el col·lectiu Starter d’un quadre de Joan Vilacasas basat en el centre de Sabadell. Aquest grup artístic ha fet una interpretació en 3D amb material reciclat i un bon grapat de missatges amagats.

“Parelles de ball” de nivell

Però hi ha més “parelles de ball”, com les ha anomenat el comissaria de l’exposició, Pep Dardanyà: Enric Majoral i Alfons Borrell, Oriol Vilapuig i Trini Soler o Antoni Marqués i un seguit de quadres, imponents, de presidents històrics de Caixa Sabadell. La desena d’interaccions inclouen diverses disciplines, com pintura, escultura, vídeo, 3D o grafiti.

Hi ha una gran diversitat de propostes i una gran diversitat de generacions. De fet, podem dir que a Sabadell hi ha artistes que representen de forma molt digna i professional la majoria de tendències globals de l’art”, ha afegit Dardanyà.

La inauguració de la mostra es farà aquest divendres a les 19 hores. Durant l’exposició hi haurà diverses activitats, com una taula rodona (27 de febrer), una activitat familiar (5 d’abril) i un debat obert (19 de juny). A més, hi haurà sis visites comentades, dues a càrrec del comissari i quatre a càrrec dels artistes. Els CEIP Martí i Pol, Calvet d’Estrella, l’Escola Xaloc i l’IES Vallès participen també en un projecte per reinterpretar de nou les obres del Fons d’Art, des del punt de vista de l’alumnat.

Aquesta és una exposició rellevant. Des de l’any 92 o 93 no havíem mostrat el fons d’art de Caixa Sabadell, que té més de 1.300 peces. Volem mostrar que malgrat el terratrèmol del sistema financer, la part de patrimoni lligada a l’Obra Social de Caixa Sabadell està ben viva. A més, és una mostra innovadora, on hem teixit complicitats amb els artistes, que han tingut una bona rebuda fent una lectura molt actual”, ha dit el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

Entre els artistes del fons d’art s’hi troben els grans noms de l’art local: Joan Vilatobà, Alfons Borrell, Joan Vilacasas, Antoni Estruch, Antoni Vila Arrufat. Els artistes contemporanis que hi exposen són Fina Miralles, Carles Bartolomé, Isabel Andrés Portí, Enric Majoral, Werens, Antoni Marqués, Oriol Vilapuig, Llorenç Ugas i els col·lectius Starter i Sitesize.

Foto portada: mural on ‘Werens’ grafitejarà la seva interpretació de L’onze de setembre, d’Antoni Estruch, cada divendres fins el 28 de febrer. Autor: J.d.A.

One Comment