L’historiador Esteve Deu presenta un ambiciós projecte per documentar la Guerra Civil a Sabadell

  • El doctor Esteve Deu exposa el seu projecte per investigar la Guerra Civil a Sabadell.

  • Milers de dades i 10 anys d’investigació són el punt de partida de Deu.

El doctor en història sabadellenc Esteve Deu ha presentat aquest dijous a la Fundació Bosch i Cardellach el seu projecte de treball sobre La guerra civil a Sabadell, que constarà d’una desena de volums i en els que planteja dedicar una dècada d’investigació. Ja té documentació sobre un de cada dos sabadellencs de l’època.

La investigació vol ser quelcom més que una altra recerca sobre la Guerra Civil i es planteja com un apropament únic a una ciutat mitjana que l’any 1936, quan va començar el conflicte bèl·lic, tenia 47.000 habitants. La Fundació Bosch i Cardellach publicarà anualment un volum, durant una dècada. Deu dedicarà la investigació a aspectes com l’economia, la societat i la política de 1936, el cop d’estat, la reacció antifeixista, l’economia de guerra i el model econòmic a la ciutat durant el conflicte. També s’entrarà en el volum de sabadellencs al front, la gestió dels ajuts internacionals, la solidaritat a la rereguarda, les conseqüències de la derrota republicana, el destí dels exiliats, els ferits i morts a la guerra i el control de la ciutat per part dels vencedors.

Deu ha presentat el projecte a la Fundació Bosch i Cardellach. En la seva presentació, ha assegurat que el seu treball serà un exemple únic d’estudi d’una ciutat d’aquestes dimensions. Deu disposa de dades de tot caire de gairebé el 50 per cent de la població que tenia Sabadell durant aquell moment, i ja porta quatre anys treballant-hi. També emprarà documentació d’arxiu de Perpinyà, l’Arxiu Militar de Guadalajara, el d’Àvila, el de Salamanca, a part del de Sabadell. L’objectiu és que l’obra acabi sent una referència històrica local, però també a nivell català i estatal pel temps invertit i la metodologia.

Per la seva part, també va intervenir l’historiador i antic arxiver municipal, Josep Maria Benaul, mantenint que cal que l’Arxiu Històric de Ssabadell aplegui dietaris, correspondència i tota la documentació escrita que es pugui sobre el moment, en un període de temps en que la generació que pot donar testimoni dels fets es va reduïnt.

Foto portada: cues per l’Auxilio Social davant l’Euterpe, el febrer de 1939. Autor: Antoni Martí (F.Bosch i Cardellach)

Comments are closed.