Benaul

Llibres: ‘Atles de la industrialització de Catalunya’, el procés de la industria catalana

  • L’evolució de la industria catalana des del segle XVIII fins avui en dia.

  • Els canvis en la societat i la seva adaptació al sector secundari.

En la presentació efectuada a la seu de la Fundació Bosch i Cardellach, els doctors Jordi Nadal Oller, Josep M. Benaul Berenguer i Carles Sudrià Triay, han donat a conèixer el recull més extens de dates sobre la industrialització catalana, comprenent des del 1750 fins l’època actual.

Lluny de només quedar-se amb un únic punt de vista, l’atles mostra la industria a Catalunya i la transformació de la societat a nivell socioeconòmic, passant per l’evolució demogràfica i el comerç internacional. L’impuls per crear aquesta obra neix de l’èxit de l’Atles de la industrialització espanyola, que només tractava els aspectes industrials deixant de banda els demogràfics i socials. Gracies això, el projecte s’ha pogut dur a terme amb l’ajuda de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Educació i la Fundació Catalunya Caixa.

L’obra està dividida en quatre etapes: l’inici de la industrialització, la formació d’una societat industrialitzada, la Guerra Civil i el Franquisme, i el període entre dues crisis (1980-2010). Addicionalment hi ha una secció sobre la relació amb Europa, especialment la llatina. Cada etapa està extensament documentada i presenta les dades relatives amb rigor i de forma clara i entenedora. Per tal d’aconseguir-ho el llibre està vertebrat amb mapes i textos, a més de gràfics explicatius, que comprenen de forma general tota la informació recollida. També s’acompanya l’atles amb un CD amb la informació específica i detalla agrupa que apareix en les imatges i els peus de pàgina.

Durant la presentació han recalcat alguns dels aspectes que les dades han anat revelant, com el que la industrialització no hagués estat possible sense l’aiguardent que s’exportava a les potències estrangeres, a canvi de matèries primeres. També es mostra el procés que ha portat a la crisi actual, i com les dades començaven a apuntar-hi abans de que esclatés.

Qui són els autors?

Jordi Nadal Oller és un historiador i economista català nascut a Cassà de la Selva l’any 1929. Es va doctorar l’any 1957 a la UB, on també exercí de professor d’història econòmica. Ha col·laborat amb nombres revistes d’història, tant espanyoles com estrangeres, i també ha participat en projectes de les Nacions Unides. L’any 1997 li atorgaren la Creu de Sant Jordi.

Josep M. Benaul Berenguer, nascut al barri de la Creu Alta l’any 1951, és doctor en filosofia i lletres, i exdirector de l’Arxiu Històric de Sabadell. Actualment exerceix de professor a la UB, on imparteix classes d’història econòmica. També ha col·laborat amb diverses publicacions del seu àmbit.

Carles Sudrià Triay, nascut l’any 1953, és doctor en ciències econòmiques per la UAB. Exerceix de catedràtic a la UB, i també ha publicat a diferents revistes, tant nacionals com estrangeres.

FITXA DEL LLIBRE

Títol: Atles de la industrialització de Catalunya.
Direcció: Jordi Nadal Oller, Josep M. Benaul Berenguer i Carles Sudrià Triay.
Gènere
: Obra de consulta.
Editorial
: Vicens Vives.
Número de pàgines
: 544.
Preu
: 99 euros.
Lloc de la presentació: Fundació Bosch i Cardellach.
Assistència
: 30 persones.

Foto portada: Els autors, a la presentació del llibre. Autor: Alfons Mallol.

Comments are closed.