L’1-O i els fets d’octubre omplen les llibreries aquest Sant Jordi

L’1-O i el procés també són protagonistes d’aquest Sant Jordi. En un curs marcat per la política i els esdeveniments entorn l’1 d’octubre han proliferat un seguit d’obres que repassen des de diferents perspectives els esdeveniments abans d’aquesta data, el mateix dia i les conseqüències posteriors.

Des de cròniques sobre el què ha passat com Los entresijos del poder del periodista Oriol March, Como ganamos el proceso y perdimos la república de Josep Martí, Operació urnes de Laia Vicenç i Xavi Tedó o On eres l’1-O? de Quico Sallés. A Vam fer un referèndum. 1-O: El que sabem i el que no sabíem (Edicions Saldonar), l’escriptor i historiador Andreu Pujol Mas fa un repàs cronològic de tot el que va passar. L’escriptora Liz Castro també s’ha endinsat en el procés català amb Els carrers seran sempre nostres (Pòrtic) centrant-se en la repressió policial a l’1-O. S’expliquen episodis com els de Barcelona, Sabadell, Girona o Sant Carles de la Ràpita.

Can Gambús

Una altra obra és l’escrita pel professor d’Història Moderna i Contemporània Arnau Gonzàlez, el professor catedràtic Enric Ucelay-Da Cal i el reporter (sabadellenc) Plàcid Garcia-Planas sota el títol de Tumulto. Meditacions sobre l’octubre català (Gregal). Vicent Partal explica a Nou homenatge a Catalunya (Ara llibres) el procés viscut a i ho fa aportant informació “que no havia vist la llum fins ara”, acompanyada de la reflexió del periodista. L’editor i escriptor Quim Curbet també intenta explicar a La Tardor Catalana (Curbet Edicions) el període entre el 20 de setembre i les eleccions del 21 de desembre.

També han arribat a les llibreries volums de sectors contraris a la independència, com Tabarnia. La pesadilla de los indepes (Libros Libres), escrit pel portaveu d’aquesta plataforma Jaume Vives. L’autor es proposa en aquest volum contestar a l’independentisme “amb altes dosis d’humor”, segons explica la mateixa editorial.

Els polítics com autors

Difernts perspectives de polítics al voltants dels fets d’octubre. L’exconseller Santi Vila presenta D’herois i traidors. També es publica Informe urgent des dels escons 4 i 5, d’Albano Dante Fachín i Àngels Martínez-Castells, entre d’altres. Un altre volum que ve de les files de Catalunya Sí Que es Pot és Empantanados (Ediciones Península) de Joan Coscubiela, qui aposta perquè la independència deixi de ser l’únic eix de la política catalana a mitjà termini. També el socialista Josep Borrell i el popular Josep Piqué, acompanyats de Francesc de Carreras i Juan-José López Burniol van publicar Escucha Catalunya, Escucha España (Península). Es tracta d’una reflexió amb la que proposen escoltar el que no pensa com tu per trobar vies de diàleg i acord.

Mirades fotogràfiques

Fins a quatre volums repassen els fets d’octubre amb les imatges com a fil conductor. Són el recull fotogràfic d’Enric Costa a Hem votat, el de Jordi Borràs Dies que duraran anys, el coral Els fets de l’1-O (Pagès Editors) o 3 octubre – 155 reaccions per a una República de Ramon Sicart.

Foto portada: antiavalots de la Policia Nacional a l’escola Nostra Llar de Sabadell, l’1-O. Autor: David B.

Comments are closed.