Fira del llibre feminista 2018. Autor: David B.

Amb el 8 de març, arriba de nou la Fira del Llibre Feminista a Sabadell

El 9 de març, la plaça Doctor Robert escriurà un altre capítol feminista després que el 8-M abaixi el teló. S’han presentat dos llibres, s’organitzarà una taula rodona dedicada a la lluita feminista i antifeixista, es realitzaran tres activitats literàries i una desena d’editorials exposaran llibres d’aquesta temàtica.

La fira pretén ser un punt de difusió de projectes editorials alternatius que fomentin la difusió del pensament crític feminista, des d’una base cooperativista. El focus d’enguany és la memòria històrica de la lluita antifeixista des de la Segona Guerra Mundial fins l’actualitat. Les organitzadores, Moviment Popular de Sabadell, Xarxa d’Economia Solidària i Bruixes del Nord, volen posar sobre la taula la lluita de les dones del segle passat, tant les que estaven al capdavant com a la rereguarda.

Pel que fa a les activitats literàries, aquestes consistiran en una ruta històrica per la ciutat, un vermut musical amb Frida Sound Sistema o l’espectacle de Foc de les Bruixes del Nord. Les tres activitats seran combinables. Altrament, una desena d’editorials estendran una bateria de llibres amb aquestes dues temàtiques a la plaça Doctor Robert el dissabte 9 de març des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre.

El certamen no només vol realçar la figura de la dona i fer valdre el seu esforç, sinó que també és un acte de denúncia a l’ascens del feixisme, del masclisme i del racisme. Trump, Salvini, Bolsonaro, Vox, PP i Ciutadans en seran els principals antagonistes.

El passat 23 de febrer, l’escriptora Desirée-Bela va protagonitzar la presentació de la quarta edició de la Fira a Can Capablanca. L’activista va publicar el llibre Ser mujer negra en Espanya l’any 2018, però l’espurna d’aquesta obra es troba en un vídeo del 2014 on una dona negra explica la seva experiència com a professora a Espanya. Bela manté que “la societat és racista, i això s’ha de dir perquè per resoldre un problema s’ha de reconèixer que es té”. En el seu darrer llibre, l’escriptora no només ha descrit la història en primera persona d’una dona negra en aquest país, sinó que també ha incorporat múltiples cites a peu de pàgina per convidar als lectors a una major documentació.

El segon llibre que es va presentar, el 14 de febrer, fou A la conquista del cuerpo equivocado, de Miquel Missé. L’obra també es va publicar l’any passat i tracta sobre les causes i les solucions al malestar que percep una persona trans en el seu cos quan li han diagnosticat un gènere amb el qual no se sent identificada.

La Fira del Llibre Feminista va sorgir fa quatre anys amb la voluntat de difondre materials bibliogràfics sobre la lluita feminista i l’opressió feixista sobre les dones a Sabadell. Tres entitats de la ciutat, Bruixes del Nord, la Xarxa d’Economia Social i el Moviment Popular de Sabadell, van unir les seves forces per donar lloc a un esdeveniment d’aquestes característiques.

Foto portada: fira del llibre feminista 2018. Autor: David B.