El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i l'escriptora Marta Orriols, després de guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any, el 30 de gener del 2019.

‘Aprendre a parlar amb les plantes’ de Marta Orriols, premi Òmnium a la millor novel·la de l’any

Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols (Sabadell, 1975), ha guanyat aquest dimecres el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. Editada per Periscopi, la novel·la té com a protagonista la Paula, una dona que ha de superar la mort de la seva parella després d’un accident. Orriols, que també va viure una situació similar a la protagonista, va negar en una entrevista a l’ACN que fos una novel·la autobiogràfica. Les altres dues finalistes aspirants al guardó eren Sobre la terra impura, de Melcior Comes i La memòria de l’oracle, de Pere Joan Martorell. És la segona edició d’aquest guardó, el més ben dotat per a una obra publicada: 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció.

En una entrevista a l’ACN, Orriols va dir que la literatura intimista reflecteix què és la vida amb aquestes gestes de petits herois com la Paula, la protagonista d’Aprendre a parlar amb les plantes. Ella és una professional neonatòloga, una persona que “arrenca i porta cap a la vida nadons que estan al límit i gairebé sempre guanya la mort”. Quan la Paula rep la notícia de l’accident de la seva parella, la mort passa a convertir-se per a ella en “un enemic”, va dir en l’entrevista a l’ACN. El llibre va aixecar molta expectació i es va traduir al castellà, francès, alemany, italià, hebreu i neerlandès.

Després de conèixer que era la guanyadora, Orriols ha explicat que estava molt emocionada i s’ha mostrat molt agraïda. Ha dedicat el premi a “la memòria” del pare dels seus dos fills i el seu millor amic, Miquel Ferran, així com els seus dos fills. També ha agraït a Òmnium Cultural el premi i per “la tasca que fan de foment de la llengua i la literatura catalanes. Estem en un moment que necessitem com mai tenir un esperit crític ben fort i sa i la cultura és la clau per fer-ho i per això institucions com Òmnium són més necessàries que mai”.

Orriols ha traslladat al president de l’entitat, Jordi Cuixart, que es troba “injustament empresonat”, que seguirà treballant amb la seva única eina que té i és el català i que espera estar a l’alçada del guardó.

En declaracions a l’ACN després de rebre el premi, Orriols ha dit que “la literatura que toca les emocions és un llop amb pell de xai perquè acaba sent un mirall del que som com a societat i parla de nosaltres mateixos amb tots els nostres prejudicis. Quan llegim les novel·les que van directes a aquestes emocions ens hi veiem reflectits”.

Ha apuntat que un premi com aquest significa molt per a ella. “Jo que soc una persona incrèdula i no m’acabo de creure que sigui escriptora, potser ara m’ho hauré de començar a mirar d’una altra manera”. De fet, ha assegurat que és una gran empenta per seguir escrivint.

A l’acte han intervingut tots els finalistes, que han parlat sobre els seus llibres. Tots ells han signat un exemplar de les seves obres per Jordi Cuixart.

L’autora 

Marta Orriols Balaguer és historiadora de l’art de formació. En el camp de l’escriptura ha estudiat guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part i escriptura creativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. És autora del blog ‘No puc dormir’, treballa ocasionalment com a lectora editorial i ha participat en l’edició del llibre ‘Objeto de amor’, d’Edna O’Brien (Lumen, 2018), encarregant-se de la tria dels contes que configuren el volum. Ha col·laborat al digital de cultura ‘Núvol’ i ara ho fa al portal de cultura ‘Catorze’, on publica cròniques literàries i culturals. El seu primer llibre va ser ‘Anatomia de les distàncies curtes’ (Periscopi, 2016).

Carta de Cuixart

A l’acte Jordi Lon, membre de la Junta d’Òmnium, ha llegit una carta de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. Ha explicat que aquest premi “vol contribuir a que les lletres catalanes tinguin un sistema literari comparable en exigència i ambició al de qualsevol altra lloc del món perquè hem après a no tenir límits”. Cuixart ha ressaltat que els Països Catalans aviat afrontaran “un judici a la democràcia per salvar els drets civils, sense por. Si algú pensa que per 17 anys renunciarem a un futur de llibertats i esperança és que no coneix Òmnium Cultural i la societat catalana”.

Foto portada: el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i l’escriptora Marta Orriols, després de guanyar el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, el 30 de gener del 2019.