Pla obert de la guanyadora del premi Prudenci Bertrana 2019, Montse Barderi, el 17 de setembre de 2019 (Horitzontal)

Barderi: “les dones de classe humil no hem pogut explicar la nostra història”

L’escriptora Montse Barderi s’ha convertit aquest dimarts en la primera sabadellenca que guanya el premi Prudenci Bertrana, que ha recollit a Girona, la ciutat que acull els guardons. La sabadellenca  l’ha recollit amb l’ombra de la seva admirada Maria Mercè Marçal, quan va dir que “a l’atzar agraeixo tres dons: ser dona, de classe baixa i nació oprimida”. Barderi lamenta que “les dones de classe humil no hem pogut explicar la nostra història”. Ella ara ho fa a La memòria de l’aigua. 

La guanyadora del Premi Prudenci Bertrana d’aquest 2019, Montse Barderi, ha reivindicat la importància d’explicar el paper de la dona treballadora a Catalunya “amb la seva pròpia veu” a La memòria de l’aigua. Barderi ha lamentat que “les dones de classe humil no hem pogut explicar la nostra història” i en molts casos ho han fet autores “benestants” intentant posar-se en el seu lloc. Per això escriu una ficció històrica que narra la vida de tres generacions de dones des de finals del segle XIX. Aquesta novel·la l’ha portat a guanyar el premi Prudenci Bertrana a la millor novel·la. El primer cop que un autor de Sabadell ho fa.

Barderi ha rebut aquest dijous el 52è premi Prudenci Bertrana. Explica la història de tres dones (àvia, mare i filla) de classe humil i totes les injustícies que els toca viure pel fet de ser dones. D’aquesta manera, Barderi ha aclarit que a La memòria de l’aigua es parlarà de “maltractaments, la pèrdua d’una mare, el poder salvador de la literatura, la solitud i el perdó”. Per l’escriptora, aquesta obra és una oportunitat d’explicar tot el que havien de patir les “dones que treballaven a la fàbrica i després havien d’anar a netejar escales” per complementar el seu sou i ha reivindicat la importància de fer-ho “amb la seva pròpia veu”.
L’obra transcorre entre dues poblacions fictícies. Una és Bladrà, que l’autora ha volgut inspirar-se en Sabadell però “sense donar dades, ni respectar cronologies” i l’altra és Bellparatge. De fet, en la segona és on va néixer Clemència, l’àvia de la família que acompanyarà a la seva filla Rosalia en tot el procés d’industrialització i a la Núria, la néta, en la lluita per la llibertat i la formació de les dones.

Qui és Montse Barderi?

Montse Barderi és escriptora, periodista i filòsofa i esta especialitzada en estudis de gènere. És funcionària de l’ajuntament de Sabadell, tot i que ara està en excedència. A més, actualment és comissària de l’Any Teresa Pàmies. Afirma que porta “30 anys sent feminista” i fins fa ben poc la titllaven de ser “la radical i la que desentonava”. Ara, celebra el canvi de mentalitat en la societat.

El premi Prudenci Bertrana

El premi Prudenci Bertrana és un premi literari de novel·la en català que forma part dels Premis Literaris de Girona i que atorga la Fundació Prudenci Bertrana. L’any 2013 el premi es va reduir de 42.000 a 30.000 euros. Les vendes de la novel·la oscil·len entre els 5.000 i els 10.000 exemplars. Abans de Barderi, l’han guanyat Baltasar Porcel, Manuel de Pedrolo, Terenci Moix, Quim Monzó, Carme Riera, Jaume Cabré, Sergi Pàmies, Maria Mercè Marçal, Maria Barbal o Maria Carme Roca.

 

Foto portada: Barderi, aquest dimarts. Autor: ACN.