Sierra i Fabra, González Torralba o Carlos Zanón, a la 2ª edició del festival Sabadell Negre

El gènere negre aplega milers de seguidors. A Sabadell, des de l’any 2013 un col·lectiu literari, Les Dames del Crim, dinamitzen un club de lectura amb el gènere negre com a protagonista. L’any passat el grup va fer un pas endavant, organitzant la primera edició del Sabadell Negre. En la segona edició, que es farà el 18 i 19 d’octubre, el festival s’obre a noves col·laboracions i amplia actes per “tenyir Sabadell de negre durant una setmana”. 

El negre agrada, i apassiona els seus seguidors. Mostra d’això és que les biblioteques municipals tenen 5.000 obres d’aquesta temàtica que s’han prestat 70.000 vegades, segons apunten fonts municipals. Les Dames del Crim dinamitzen un dels quatre clubs de lectura de la llibreria La Llar del Llibre amb el negre com a protagonista i des de l’any passat també el festival Sabadell Negre, en la línia dels festivals similars que es fan a Tiana, Tiana Negre, Cubelles, Cubelles Noir – Festival de Novel·la Negra del Garraf, molt emmirallats en el famossísim BCNegra. “Si Cubelles o Tiana tenien un festival, Sabadell també se’l mereixia”, reconeix una de les dames del crim, Rosa M. Arner.

En la segona edició del Sabadell Negre, prevista pel 18 i 19 d’octubre, el festival consolida aliances i amplia el seu abast. Així Il·lús Teatre (amb Jordi Boixaderas al capdavant) farà el tret de sortida al festival el dimecres 16 d’octubre amb l’espectacle De Casablanca a Skyfall. Un viatge per les cançons del cinema negre (Llar del Llibre, 21 hores). El Cineclub Sabadell s’afegeix a la festa programant The big sleep el 17 d’octubre (20 i 22.30 hores a l’Imperial). La Fundació Antiga Caixa Sabadell organitza una exposició de l’editorial Bruguera, amb una xerrada de primer ordre als jardinets de la Caixa divendres 18 a les 21.30 hores. La protagonitzaran Victoria González Torralba, filla de Francisco González Ledesma, que va rescatar el cèlebre comissari Méndez, i Carlos Zanón (Yo fui Johny Thunder, Taxi) a més de comissari de BCNegra i ressuscitador del Carvalho de Manuel Vázquez Montalbán a Problemas de identidad.




A banda de les activitats complementàries, el festival es concentrarà la tarda del 16 d’octubre i durant tot el dissabte 17 d’octubre al Museu d’Història, colze a colze però amb La Llar del Llibre, qui organitza l’esdeveniment. Durant les sessions hi haurà diverses tertúlies i taules al voltant de diverses perspectives del gènere. Un dels autors clàssics, Jordi Sierra i Fabra, acompanyat de l’autor i policia Marc Pastor (La mala dona), Carlos Bassas (Aki Monogatari) i el periodista i escriptor Sebastià Bennasar protagonitzaran la xerrada L’heterogènia de la placa.

L’atracció dels successos

Dissabte hi haurà una conversa amb l’autor sabadellenc Jordi Solé. A les 11.30 hores una altra taula de primer nivell al voltant del true crime o, en terminologia més periodística, l’àmbit dels successos i els tribunals. S’hi seuran Mayka Navarro (La Vanguardia), Toni Muñoz (La Vanguardia però autor de Solo tu me tendrás sobre el crim a la Guàrdia Urbana de Barcelona), Marc Amat (23 dies de desembre) o el psicòleg Antonio Andréus Pueyo. “Reflexionarem sobre perquè ens agrada el true crime ja sigui en llibres o pel·lícules o en sèries”, ha assegurat Lídia Urrutia, de Les Dames del crim. El matí acabarà amb una taula organitzada per Òmnium, El policíac amb ela geminada (hi participen Anna Maria Villalonga, Maribel Torras, David Marin i Ilya Pérdigo).

El traductor d’Andrea Camilleri tanca el festival

Després de dinar, tres taules. La primera, Del guió a la vinyeta, centrada en la novel·la gràfic de la mà de Sabadell Còmics. A les 17.45 hores, De la nòmina empresarial a l’expedient policial o com els autors de novel·la negra subsisteixen amb altres professionals. Cloenda al programa en alt. El traductor de l’escriptor i pare de l’agent Montalbano Andrea Camilieri, Pau Vidal, farà una masterclass a Andrea Camilleri: personalment en persona. Durant tot el festival al Museu d’Història hi haurà l’exposició Mirades en negre, amb imatges de Miquel Traveria. A més, dissabte hi haurà un joc de pistes al carrer Sant Antoni amb el nom de Qui va matar l’Alicia Manso?

El regidor de Cultura, Carles de la Rosa, s’ha felicitat per la iniciativa i ha ofert a l’organització més col·laboració municipal si cal. “Esperem que el festival tingui llarga vida”, ha sentenciat. Per la seva part, Les Dames del crim es mostren molt “satisfetes” per la qualitat del programa d’aquesta segona edició.

Foto portada: el regidor de Cultura i Les Dames del Crim Lidia Urrutia i Rosa M.Arner, aquest migdia. Autor: J.d.A.

Comments are closed.