Foto portada: curiosos a les parades dels llibres de Sant Jordi a Sabadell. Autora: Nerea Bueno.

Tot el que has de saber sobre Sant Jordi a Sabadell

  • Els llibreters de Sabadell ocuparan la plaça del doctor Robert diumenge i dilluns.
  • El Passeig, Doctor Robert i els Jardinets, epicentres de Sant Jordi a Sabadell. 

Arrenquen aquesta setmana els principals actes literaris al voltant de la diada de Sant Jordi a Sabadell, que aquest any cau en dilluns i seguirà un format similar al del 2017: la plaça del doctor Robert serà la ubicació de les principals llibreries, i el Passeig de les entitats. 

Els actes previs de Sant Jordi ja han arrencat fa alguns dies, amb més presentacions de llibres de les habituals. Per exemple, la setmana passada El Tallaret va iniciar el seu primer cicle literari de Sant Jordi, amb Aina Torres presentant Montserrat Roig. La memòria viva, dijous, i un dels periodistes del moment, el sabadellenc Ricard Ustrell, fent el mateix dissabte amb la seva primera novel·la, Sense tu. Gaspar Hernández va presentar a La Llar del Llibre La dona que no sabia plorar, divendres, i dimecres ho va fer Roser Capdevila, creadora de Les tres bessones, que presenta La nena que volia dibuixar. Però aquest setmana es prem l’accelerador.

  • Dilluns (19 hores) es presenta a La Llar del Llibre la novel·la de la sèrie Merlí, Quan érem els peripatètics, amb la sabadellenca Elisabet Casanovas i Héctor Lozano.
  • Dimarts visita Sabadell (19 hores) un dels principals autors de la literatura catalana. A la seu de la Fundació Bosch i Cardellach el terrassenc Jaume Cabré protagonitzarà el Dia de l’autor. Cabré ha escrit dues de les principals obres en català de les darreres dècades: Les veus del Pamano i Jo confesso. D’altra banda, a les 19.30 hores, a La Llar del Llibre, es presenta també Sombras de metal, de José A.Bonilla. Mitjà hora més tard, però a El Tallaret de Cal Balsach, David Vila presenta el llibret
  • Dimecres es presenta, també a La Llar del Llibre, Papitu. El somriure sota el bigoti, de Carlota Benet, qui escriu el volum sobre el seu pare, el dramaturg Josep Maria Benet i Jornet. A la Fundació Bosch i Cardellach es presenta el volum Les festes de Sabadell.

Durant la resta de la setmana, les biblioteques municipals acullen diverses activitats durant tota la setmana. En molts casos estan centrades en el públic infantil i juvenil.

Diumenge 22 d’abril: llibres i roses a la plaça del doctor Robert

Els actes de Sant Jordi convergiran en la jornada central de dilluns vinent però s’avancen per davant i s’allarguen per darrera. I atenció, en bona part, la jornada de Sant Jordi es duplicarà perquè tant dilluns com diumenge 22 d’abril hi haurà parades de venda de llibres i roses a la plaça del doctor Robert i a altres espais de la ciutat. També tindrà doble horari la Taula d’Escriptors. Funcionarà diumenge 22 a la tarda (entre les 16 i les 20 hores). Dilluns, en horari de matí i tarda.
La plaça del doctor Robert tornarà a acollir a les llibreries després de l’èxit de l’any passat. L’escepticisme inicial pel canvi d’ubicació des del Mercat va acabar amb un balanç molt positiu. A més, Sant Jordi cau en dilluns, dia de mercadet al voltant del Mercat Central, que es mantindrà amb normalitat.

Dia de Sant Jordi: el dia gran

A diferència de les parades de les llibreries, la tradicional Fira d’Entitats només funcionarà dilluns. Entre les 9 i les 21 hores al Passeig de la plaça Major. Hi haurà representació d’entitats socials, culturals i partits polítics.

A Doctor Robert, entre les 11 i les 13.30 i a la tarda entre les 16.30 i les 18 hores es llegiran textos de Pompeu Fabra, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. També se l’homenatjarà a la carpa de la Xarxa de Biblioteques Municipals ubicada al Passeig. Es llegiran també textos de Manuel de Pedrolo, Maria Eulàlia Campmany i Montserrat Abelló pel centenari del seu naixement. Les lectures es faran a la plaça del doctor Robert.
La Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 obrirà les portes de l’Espai Cultura i els Jardinets, com és habitual, especialment al matí per a les escoles. Hi haurà parades de venda de llibres i roses i diverses activitats infantils, familiars i escolars. A la tarda, la companyia Los Barlou farà l’espectacle familiar Set Up. I a les 19 hores Rafael Vallbona signarà llibres del darrer premi Sant Joan, La casa de la frontera, als Jardinets de la Caixa.

Les exposicions de l’Espai Cultura seran obertes tot el dia, com també els edificis modernistes de l’extinta Caixa Sabadell. El Museu del Gas també obrirà portes i farà un taller de punts de llibres. El Museu d’Història organitza un taller i representarà contes a la tarda. Entre les 17 i les 20 hores, s’oferiran visites guiades al Campanar de l’església de Sant Fèlix. A les 18 hores hi haurà la tradicional ballada de sardanes. A les 20 hores l’actuació castellera dels Saballuts.

Altres activitats posteriors

Les activitats literàries de tot tipus seguiran durant tota la setmana. Entre les més destacades, la presentació del disc Lligadetes amb un fil del grup Corrandes són corrandes a l’Espai FOC, divendres 27 d’abril a les 20.30 hores. També un recital de poesia a Can Capablanca, amb Martí Sales i Núria Vermis, dissabte 28 d’abril a les 21 hores.

El programa d’activitats està coordinat per l’Ajuntament, amb la col·laboració de prop de mig centenar d’entitats. Podeu consultar tot aquí tot el programa íntegra de ‘Sant Jordi 2018 a Sabadell‘. 
Foto portada: llibreteres a la plaça Doctor Robert, l’any passat. Autora: N.Bueno.