Presentació Nazis a Barcelona. Autor: David B.

Un llibre recull les visites de dirigents nazis a Sabadell

El Museu d’Història de Sabadell ha acollit aquest dimarts la presentació del llibre Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939 – 1945), que ha anat a càrrec dels dos autors del llibre, Francesc Vilanova i Mireia Capdevila.

El llibre parla sobre les visites que van fer diferents dirigents nazis en algunes ciutats de Catalunya, algunes documentades gràficament i altres no. “El nucli és Barcelona però hi ha ramificacions en altres llocs com Sabadell o Terrassa” ha explicat el propi autor, Francesc Vilanova, fent referència al títol del llibre.

acte de lliurament del retrat de Hitler dedicat a Marcet (a la dreta aplaudint)
Detlev Ehlers, cap nacional de les Joventuts Hitlerianes a Espanya, lliura el retrat de Hitler dedicat a Josep Maria Marcet (a la dreta aplaudint), el 22 d’agost de 1941.

Durant la presentació s’han explicat algunes anècdotes que recull el llibre, com ara que una de les primeres notícies que van trobar els autors quan l’escrivien va ser el regal que es va fer del retrat de Hitler al saló de plens de l’ajuntament de Sabadell o el llibre de condol que es va obrir a l’ambaixada alemanya de Barcelona per la mort de Hitler.

Aliances internacionals

“Les visites dels dirigents nazis s’emmarquen en la política internacional de simpatia i col·laboració entre el règim franquista i el nazi”, ha explicat Mireia Capdevila, autora del llibre. En algunes d’aquestes visites es feien rutes per Espanya, i és quan podien passar per Sabadell, mentre que altres eren més de caire cultural i acadèmic.

El cap del partit nazi a Espanya, Hans Thomsen; el governador civil de Barcelona, Antonio Correa Véglisson, i l’alcalde de Sabadell, Josep M. Marcet, passejant pels carrers de Sabadell
El cap del partit nazi a Espanya, Hans Thomsen; el governador civil de
Barcelona, Antonio Correa Véglisson, i l’alcalde de Sabadell, Josep M.
Marcet, passejant pels carrers de Sabadell, l’any 1941

A l’Arxiu Històric de Sabadell hi ha constància gràfica de sis visites a Sabadell, “però no es descarta que n’hi hagués d’altres de menors”, ha dit Capdevila, que ha remarcat que els anys de màxima afluència nazi van ser el 1941 i el 1942, durant la Segona Guerra Mundial. Entre aquestes visites destaquen la de la màxima autoritat de la secció femenina de les Joventuts Hitlerianes i altres alts jerarques.

L’acte també ha comptat amb la participació de la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, i el regidor de Serveis Municipals i Seguretat i Prevenció, Lluís Perarnau. Chacon ha estat l’encarregada de la presentació dels ponents i el llibre, mentre que Perarnau ha clos l’acte.

Foto portada: Vilanova i Capdevila, en la presentació. Autor: David B. 

Comments are closed.