Foto portada: Xavier Vidal.

Xavier Vidal: dos premis consecutius en temps de pandèmia

En temps de pandèmia “és molt complicat canalitzar l’angoixa tot i que si ho aconsegueixes, la situació pot donar-te una empenta per començar escriure”. Així ho exposa Xavier Vidal, guanyador de dos premis consecutius generats per dos llibres escrits durant el confinament de març. Els premis són el Pare Colom i el XXI Premi Josep Pascual Tirado 2020, per les novel·les Els Dimonis del Rosari i El Catàleg de mala gent, respectivament.

Xavier Vidal, guionista de televisió, escriptor i cofundador i professor de contes a l’escola d’escriptura Escriptorium, recentment ha guanyat dos premis consecutius en temps de pandèmia. Des que era adolescent escrivia poemes, però va ser als 30 anys que va començar a escriure regularment. L’escriptor destaca la seva feina, totalment vocacional:

“La meva passió sempre ha sigut escriure i no he deixat de fer-ho mai. Per mi escriure, explicar històries reals o fictícies m’ha apassionat des que tenia dotze anys, sempre tenia les ganes d’explicar què passava al meu voltant, històries que imaginava, que veia i que sentia”.

Així mateix, Vidal assegura que en temps de pandèmia ha pogut escriure molt, ja que ha estat capaç de canalitzar l’angoixa que genera trobar-se en aquests moments de dificultat, d’ansietat i de tristor, però a ell li ha servit d’empenta per escriure, afirma que per a ell tot eren avantatges perquè, a part de treballar no feia res més que escriure, pràcticament hi dedicava tot el seu temps. Així mateix, al llarg durant als darrers quinze mesos ha escrit vuit novel·les per una editorial d’encàrrec, dues novel·les per ell i un llibre de contes. Així mateix, dos llibres han estat guanyadors dels premis.

“Els premis tenen un component important de sort, en quins jurats toquen, la subjectivitat que comporta que t’agradi un llibre més que un altre, i l’aleatorietat amb un punt de sort. Tot i això,  guanyar un premi sempre és un xut d’adrenalina, per seguir escrivint, saps que agrada el que expliques i això et motiva encara més”, assegura Vidal.

Així mateix, ell assegura que no té cap dificultat afegida guanyar un premi en temps de pandèmia, però sí que és rellevant guanyar dos premis consecutius en dos llibres.

Els dos llibres premiats

El llibre Els Dimonis de Rosari prové d’un conte que tenia escrit Vidal. Així mateix, exposa que “era més curt i li vaig veure molta profunditat a la trama i podia donar per molt més, ja que tenia altres històries amagades dins del conte, després el vaig convertir en una novel·la”. L’objectiu és explicar la història d’un periodista enviat al seu poble a fer un reportatge sobre les acusacions d’abusos d’un professor de l’escola pública ja retirat. Així mateix, l’autor pretén reflectir la seva vocació relacionada amb tots els escàndols d’abusos a menors produïts als últims anys a “casa nostra”, remarca.

Per altra banda, el llibre Catàleg de mala gent és una obra que pretén explorar el costat més fosc de la naturalesa humana. Sovint es pensa que la maldat implica nivells de violència visibles o actituds extremes, però no sempre és així. Vidal assegura que “la maldat forma part de l’ésser humà, cal conèixer aquesta maldat més intima i personal”.

Foto portada: Xavier Vidal. Autor: cedida.