Marc Martínez. Autor: cedida.

‘Mal Martínez: Humor i hòsties’, un mirall del Raval de la postguerra

Fresc Festival patrocina aquesta secció
Fresc Festival patrocina aquesta secció

L’actor Marc Martínez mostra la seva faceta més personal i solitària dalt dels escenaris amb Mal Martínez: Humor i hòsties. Un projecte que coprodueix ell mateix juntament amb El Terrat, un símptoma que creu “que diu molt dels temps que corren” en la seva professió. Actua a Sabadell en el Fresc Festival.

L’obra fa una caricatura, com assegura ell mateix, dels seus orígens, la infantesa, la família, el barri del Raval on va néixer. Hi condensa els seus primers 18 anys de vida en una obra de teatre que combina l’humor, la poesia, la música, i d’altres gèneres que l'”enriqueixen”, i segons Martínez, “és difícil de descriure, però aquesta és la gràcia. És inclassificable, és eclèctica”.

Mal Martínez: Humor i hòsties, reflecteix la vida d’una generació, no la d’ell mateix només, ja que assegura que no és una obra autobiogràfica. Nascut l’any 1966, utilitza l’humor per fer riure i com a eina de denúncia social. Les bufetades, explica, les va rebre des de diferents bandes:

Quan buscava el títol necessitava alguna cosa en què jo m’identifiqués, i això de les ‘hòsties’, doncs han estat molt presents en la meva vida. Bàsicament per l’època que em va tocar viure; als que tenim 50 anys ens en van fer moltes, a mi no perquè era viu, espavilat, i sempre intentava escaquejar-me, però no són només aquestes, les hòsties, les físiques. Estar rodejat d’aquest context de violència, de feixisme, d’aquesta suposada Transició, i d’altres, com les d’un barri on la delinqüència, les drogues, els col·legues que se’t moren, també ho són, d’hòsties, d’un altre caire”, assegura l’actor.

Amb el CD El bolero del Raval (2000) i l’obra de teatre Super Rawal (2006), Marc Martínez ja parlava del seu barri. En aquesta ocasió també ho fa, però assegura que d’una manera “menys crítica i més poètica”. Per ell, el Raval és “el meu lloc, és la meva pàtria, és el meu punt de referència”. Ara en parla, “però d’un barri que ja no existeix, i no sempre amb nostàlgia, a vegades és una mirada molt sòrdida. Jo quan era petit no sabia que era ni Catalunya, ni Espanya, ni Barcelona, és una dada important, jo era del Raval, d’aquest espai, i això genera un entorn social, a part de geogràfic”.

Humor i hòstia. Autor: cedida.
‘Mal Martínez. Humor i hòsties’. Autor: cedida.

Amb aquests ingredients, una guitarra, una bateria, la seva energia i la seva capacitat polifacètica, entre altres, configura un espectacle que defineix com a show, “perquè té més ingredients de poti-poti que de teatre; un show ve de mostrar, i és el que jo faig, mostrar, mostrar-me, ensenyar, despullar-me, etc”. Aquest és el Mal Martínez, i així, fruit de la necessitat que sentia l’actor per dir i fer coses, neix aquesta obra que ja acumula un any de gira.

FITXA TÈCNICA

Nom: Mal Martínez. Humor i hòsties.
Gènere: Teatre.
Data: 11 de juliol.
Hora: 22 hores.
Lloc: Amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859.
Preu: 18 euros.
Venda d’entrades: Per internet a Codetickets o presencialment a la taquilla de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 (c/ d’en Font, 25, Sabadell).

Foto portada: Marc Martínez, durant una representació de l’espectacle. Autor: cedida.