Montse Barderi: “Sabadell està convidada a fer-se l’any Teresa Pàmies una mica seu”

L’any Teresa Pàmies se celebra en commemoració dels 100 anys del naixement de l’escriptora. La seva és una obra extensa, que destaca pel seu compromís polític d’esquerres, amb la llengua i feminista. 

L’escriptora, periodista i filòloga sabadellenca Montse Barderi ha estat nomenada comissària de l’Any Teresa Pàmies. Va nèixer al 1969 i és experta en estudis de gènere. Entre les seves obres destaca Marta, mira’m…, El amor no duele o Perdre per guanyar. 

Com va arribar a ser comissària de la commemoració de l’any Teresa Pàmies?
No hi arribes, t’hi trobes. T’ho proposen i si acceptes t’hi nomenen. La Institució de les Lletres Catalanes cada any tria pels seus òrgans competents els comissaris i comissàries de les commemoracions de cada any.

Quin serà el seu paper com a comissària?
La comissària és algú que té assignades certes funcions temporals, durant l’any de la commemoració. Les funcions són fer un seguit d’activitats com ara publicacions, reedicions, xerrades, exposicions, espectacles – juntament amb moltes persones implicades – per oferir un seguit d’activitats al voltant dels 100 anys del seu naixement. Moltes d’elles s’han donat a conèixer avui, en la roda de premsa de presentació de l’any, com ara una obra de teatre dirigida per Jordi Bosch, un butlletí informatiu, la reedició de quatre llibres d’ella per part d’Edicions 62, un simposi a l’octubre a la UAB, la biografia de Teresa Pàmies per part de Montserrat Barcardí.

Quina és la seva relació amb la figura de Teresa Pàmies?
Intento que sigui bona, sobretot amb les seves obres que lògicament he hagut de llegir i rellegir intensament per aquesta encomesa. Més concretament hi ha una narració de la seva vida dins el meu darrer llibre Dones Úniques (Columna, 2018), i el fet que hagi estudiat dones i sigui escriptora ha permès també aquest acostament.

Laura Borràs, amb el director de l'ILC, Joan-Elies Adell, la comissària de l'Any Teresa Pàmies, Montse Barderi, i els familiars de l'autora Sergi, Tomàs i Liona Pàmies. Dimecres 13 de març de 2019 (HORITZONTAL)
La consellera de Cultura, Laura Borràs, amb el director de l’ILC, Joan-Elies Adell, la comissària de l’Any Teresa Pàmies, Montse Barderi, i els familiars de l’autora Sergi, Tomàs i Liona Pàmies. Autor: ACN

A Sabadell es farà alguna activitat en relació a la commemoració?
És una mica d’hora per a saber-ho, però com a tots els indrets del territori les biblioteques de la ciutat ja han rebut el catàleg de propostes per l’any Pàmies que hem fet, i els centres d’ensenyament també tenen propostes. Sabadell, com totes les ciutats del territori, està convidada a fer-se l’any Pàmies una mica seu.

Quines són les activitats principals que es donaran a terme?
A la web de la commemoració de la Generalitat de Catalunya, on per cert també hi és el centenari de la Colla de Sabadell, hi hauran totes les propostes. Nosaltres estem pensant en fer alguna cosa conjuntament amb ells, però encara no està decidit. De totes maneres crec que més que un catàleg d’activitats ofertes per a les institucions, el que és interessant és que entitats, associacions i tothom qui ho vulgui pugui fer-se seva la Teresa Pàmies. Que el repte és ajudar a fer possible la implicació de tanta gent com sigui possible. De vegades amb un gest tan personal com mirar l’obra que hi ha seva en la biblioteca i voler-la llegir.

Quins són els objectius de la commemoració?
Per a mi seria que els seus llibres es llegeixin, per un altre pot ser recuperar el seu discurs tan vigent i tant necessari – per exemple contra el capitalisme -, per altres tal vegada és conèixer una vida de novel·la o recuperar la memòria històrica del segle passat, o reflexionar sobre el feixisme…hi ha moltes Tereses Pàmies, és molt inabarcable, té una cinquantena de llibres.

Què tal és treballar amb Sergi Pàmies?
És algú amb qui es pot treballar de manera molt natural, i de manera no vinculant com diu ell mateix. És fàcil, és honest, és franc, et facilita i et deixa fer. I lògicament també impressiona, saps que estàs commemorant un centenari d’algú que és la mare d’algú altre que al seu torn també serà commemorat al 2060 i que ja està a la història de la nostra literatura… saps que és un cas únic en la nostra literatura.

Foto portada: Montse Barderi, al Racó del Campanar. Autor: David B.

Comments are closed.