Dani Nel·lo. Autor: David B.

Bomba Nel·lo a la Cava Urpí

  • Los saxofonistas salvajes impacten amb la seva potencia.
  • Dani Nel.lo desencadena el “caos acústic” al cor de la Creu Alta.

La Cava Urpí va ser l’escenari divendres d’una autèntica glopada d’energia i de força protagonitzada pel músic Dani Nel.lo i Los saxofonistas salvajes, i que vol retre homenatge als intèrprets que van revolucionar el so del saxo tenor des de finals dels anys 40 i que pertanyien als àmbits del Rhythm & Blues i el Rock & Roll.

No es preveia un concert típic, doncs el públic sabia que amb Los saxofonistas salvajes es demostraria ja des del principi una força descomunal, no només per la vitalitat dels seus músics, sinó per la potència dels instruments i sobretot pel caràcter de la seva música: rock & roll en estat pur. Un enèrgic Dani Nel.lo ja advertia al començament que el concert esdevindria un “caos acústic” i que “pentinarien els que seien al davant”. Alguns assistents es preguntaven si la petita cava de l’Hotel Urpí resistiria la potent embranzida però algú va respondre que si el Jamboree la tolerava des de feia anys, també ho faria la cava.

No hi ha hagut treva. La música s’ha fet present passades les deu del vespre amb una força potser una mica exagerada que impedia en alguns moments escoltar la qualitat dels dos saxos, el propi Nel.lo al saxo tenor i en Pere Miró al saxo baríton. Els temes han anat sonant un darrera l’altre sense pausa amb un clar objectiu de reivindicació del saxo com a element essencial que havia estat durant la dècada dels 40 i que demanava també la seva presència en les orquestres que caminaven cap al rock & roll.

El concert ha tingut com a base el disc Los saxofonistas salvajes, un recorregut per honkers com Arnett Cobb, Noble Watts, Lynn Hope o King Curtis. D’aquest últim ha sonat el potentíssim tema Walk On i una versió molt particular de Night train que ha esdevingut Night Train Mambo. No hi ha hagut espai per temes pausats o tranquils, però sí moments d’autèntic diàleg entre els instruments que han evidenciat la necessitat de l’assistència a concerts en directe, tal i com ha dit Nel·lo, per tal d’adonar-se de la diferència acústica i, especialment, de la manera de viure la música.

Dani Nel·lo. Autor: David B.
Un moment del concert. Autor: David B.

El concert ha tingut dos moments claus. El primer quan Nel·lo ha dedicat el concert al seu amic i guitarrista Francesc Pareja amb motiu del seu aniversari i present entre el públic i quan s’ha barrejat entre els assistents amb un solo del tema Nervios. El tema Night Train Mambo ha posat el punt i final a un espectacle musical de petit format però amb aquella intensitat que deixa perplexos els assistents, entre els quals es trobava la regidora de Cultura, Montserrat Chacón que ha compartit uns moments de conversa amb els músics.

Val a dir que aquesta setmana s’ha presentat la nova programació de la Cava amb noves i velles propostes però amb la qualitat de sempre. En destaquen el duet Adolf Pla-Bernat Castillejo i la veu ja icònica d’Andrea Motis, acompanyada dels músics Joan Chamorro i Ignasi Terraza.

Foto portada: Nel·lo, aquest divendres. Autor: David B.