Foto portada: Beorlegui, Joan Pera i Roger Pera, a la dreta. Autor: J.d.A.

La Simfònica presenta la temporada més espectacular

El Teatre Principal ha estat l’escenari triat per l’Orquestra Simfònica del Vallès per presentar la seva temporada a la nostra ciutat. Com ja és habitual, Albert Beorlegui ha estat l’encarregat de dirigir un acte sobri que ha volgut transmetre alhora la varietat dels concerts i la necessitat d’acostar-se a un públic més divers.

Beorlegui ha destacat en un primer moment l’orgull de tenir una orquestra simfònica a la nostra ciutat amb una temporada estable, reivindicant-la com “de primera divisió” en aquest aspecte. La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, ha destacat el creixement espectacular dels espectadors de la Simfònica i ha valorat molt positivament la seva definitiva estada a La Faràndula. Ha tingut també unes paraules de suport a la tasca educativa que es fa conjuntament amb l’Ajuntament i ha animat el públic a fer-ne publicitat de la temporada de l’orquestra per tal de captivar el major nombre de persones.

La presentació s’ha dividit en tres parts. En la primera, dedicada a Mozart, han intervingut Joan Pera, el seu fill Roger i el director d’escena Miquel Górriz que han volgut transmetre la il·lusió en endegar una idea que culminarà en un espectacle que tindrà lloc el dia 8 de març. Joan Pera ha posat l’accent en la part més humana dels dos personatges, Mozart i el seu fill, que s’intercanvien cartes de diversa temàtica i que els actors volen que arribin al públic amb l’ajuda de la música.

Les bandes sonores, un clàssic de l’OSV

A la segona part s’ha fet referència als dos concerts que tindran relació amb el món de les bandes sonores de pel·lícules. El primer, ja divendres de la setmana que ve, que han volgut anomenar Chopin, Polònia i Dràcula, amb fragments de la pel·lícula El pianista i de Dràcula. Dirigit per Víctor Pablo Pérez, comptarà amb les col·laboracions del jove pianista polonès Szymon Nehring i del Cor Jove de l’Orfeó Català.

El director Rubén Gimeno i el guionista Iván Morales han pujat a l’escenari amb l’objectiu de presentar el concert del pròxim 16 de novembre on les bandes sonores tindran un paper essencial. De fet, Gimeno ha volgut reivindicar la música de pel·lícules com a emocions que pertanyen a les nostres vides, indissolubles de la nostra personalitat, a més de tractar-se de música d’una gran qualitat. Per la seva banda, Iván Morales, en la mateixa línia, ha remarcat el guió que conformen aquestes músiques amb imatges i que es barregen amb les nostres històries particulars, amb les nostres vivències. “Aquesta música té una entitat i una solidesa pròpies”, ha acabat dient. En aquest concert escoltarem melodies tan particulars com les que corresponen als films Encuentros en la tercera fase, Frankenstein, Blade Runner i ET, entre d’altres. El 30 de novembre també hi haurà un concert on les Danses simfòniques del musical West Side Story significaran el gran homenatge de l’OSV al seu compositor, Leonard Bernstein, en el centenari del seu naixement. A destacar la participació del saxofonista japonès Takashi Yoshimatsu amb una peça d’una singularitat especial, Cyberbird saxophone concerto.




La direcció de la Simfònica ha volgut acabar aquesta acurada presentació amb els concerts més clàssics, posant-ne l’èmfasi en els dos Rèquiems, el conegudíssim de Fauré i el de John Rutter, d’una dificultat d’interpretació evident. El director titular de l’OSV, Xavier Puig, ha volgut subratllar la particularitat de la formació musical, una cooperativa de músics, l’estructura de la qual queda palesa damunt de l’escenari. Pel que fa als Rèquiems, els ha qualificat de “lluminosos” perquè tenen la utilitat d’un moment on les paraules no hi tenen lloc, de pèrdua i, per tant, de consol. Per això, la part coral és fonamental en aquest tipus de peces.

El president de la Simfònica, Jordi Cos, ha conclòs l’acte transmetent que intenten reflectir la nostra societat plural en els concerts, fugint dels rituals i adaptant-se als nous temps, sempre, això sí, connectant amb el públic amb bona música. Val a dir que en els set concerts que l’OSV oferirà a Sabadell intervindran cinc directors convidats i diversos cors i solistes de gran prestigi. No faltaran els dos concerts de nadal, aquest any amb moltes sorpreses i un altre amb la Setena simfonia de Beethoven. Tot plegat una de les apostes més interessants de la Simfònica en els últims anys i que vol consolidar i eixamplar la seva presència a la nostra ciutat.

Foto portada: Beorlegui, Joan Pera i Roger Pera, a la dreta. Autor: J.d.A.

Comments are closed.