Orquestra d'Acordions. Autor: David B.

Música de pel·lícules a ritme d’acordions

  • L’orquestra d’Acordions de Sabadell triomfa al Fresc Festival
  • Breu repàs de música de pel·lícules sota la direcció de Miquel Àngel Maestro

Interessant concert de l’orquestra d’Acordions de Sabadell ahir dilluns, on es va poder gaudir d’un concert diferent, amb un instrument, l’acordió, al qual no està acostumat el gran públic. Amb un ple absolut, la formació va demostrar una gran solidesa tècnica i un domini complet del procediment musical que va convèncer el públic assistent.

El concert va començar amb les paraules de la presidenta de Joventuts Musicals, Joana Soler, agraint al públic la seva assistència i recordant que en formava part del 19è Festival Internacional de Música. Soler va voler remarcar la qualitat del conjunt d’acordions i que es tractaria d’un concert molt agradable. Seguidament, van sonar les notes d’una selecció de temes de la pel·lícula Pirates del Carib on ja es va poder observar la dificultat d’un instrument que demana, a més, una simbiosi perfecta amb els altres. El seu director, Miquel Àngel Maestro, va anar explicant cada un dels films abans de la interpretació, de manera molt comprensible i amb una simpatia particular. Va voler incidir en el fet que la música de pel·lícules forma part de les nostres vides i que un dels objectius del concert era precisament recordar les imatges a partir de la música que se sentiria.

Pel que fa als directors triats, no podia faltar el mestre John Williams, icona indispensable dins la música de pel·lícules, però l’Orquestra d’Acordions de Sabadell també va voler endinsar-se en compositors no tan coneguts, com Claude-Michel Schönberg i Alain Boublil, creadors de la música de Els Miserables i on en destaca l’himne final d’un espectacle que va ser molt important en el seu moment.

Un altre musical, Cats, d’una durada de dues hores, va ser reduït en quinze minuts per la formació d’acordions, subratllant especialment el fragment de la cançó Memory que es va interpretar de manera magistral. La part emotiva del concert va venir de la mà del tema central de la pel·lícula La llista de Schindler, on el solista, Francesc Membrives, va saber en tot moment transmetre el seu dramatisme.

Van sonar també les peces mítiques de Cabaret i els ritmes americans i folklòrics de Els set magnífics, amb la seva característica música sincopada. El públic, va esclatar en forts aplaudiments i es va posar dret per tal de mostrar el seu recolzament a l’Orquestra d’Acordions que havia fet un gran esforç. El seu director va voler agrair-ho amb un fragment de The Lord of dance, del compositor Ronan Hardiman. Música irlandesa, d’una gran dificultat d’interpretació que l’orquestra va haver de repetir una segona vegada, davant les mostres de satisfacció de l’auditori. En definitiva, un concert que va agradat i que mostra la bona feina feta per un gairebé desconegut conjunt musical que, malgrat tot, porta treballant des de 1991 i ha actuat fora de les nostres fronteres i ha enregistrat quatre CD.

Foto portada: un moment del concert. Autor: David B.

Comments are closed.