Foto portada: Najat El Hachmi, al saló modernista. Autora: Laia Manyosa

Najat El Hachmi guanya el premi Sant Joan amb ‘La filla estrangera’

L’escriptora d’origen marroquí Najat El Hachmi ha guanyat el premi Sant Joan de literatura en català, entregat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, que va agafar el testimoni del premi instituït per l’extinta Caixa Sabadell. El Hachmi s’ha endut un premi de 35.000 euros nets, més drets d’autor, amb La filla estrangera.

Ja s’havia donat a conèixer amb Jo també sóc catalana però El Hachmi va saltar a la primera plana literària en català l’any 2008 amb L’últim patriarca, novel·la guanyadora del premi Ramon Llull, ambientada en la complexa adaptació d’una jove magrebí a la Catalunya interior i les seves relacions familiars. Set anys després, i malgrat que no traça paral·lelismes, La filla estrangera en té d’evidents: tracta d’una dona a la recerca de la seva identitat, que resideix a Vic provinent del nord d’Àfrica i amb crisi d’identitat en la relació familiar. Però aquí El Hachmi es centra més en les relacions entre filla i mare, mentre que a L’últim patriarca els personatges masculins tenien més protagonisme. Com a La caçadora de cossos, la sexualitat també hi juga un paper ara, tot i que no s’han explícit ni protagonista.

Sense paral·lelismes anteriors

L’escriptora ha estat guardonada aquest dimarts amb el premi Sant Joan, un dels millors dotats de les lletres catalanes, en un acte amb la presència de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i del nou alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. En declaracions prèvies amb la premsa, El Hachmi ha mantingut que La filla estrangera “està centrada en la relació entre mare i filla, protagonista d’una migració. És un conflicte emocional amb la mare de la típica bona alumna a qui li diuen ‘podràs fer el que vulguis’ però que veu que difícil que és dur-ho a la pràctica”.

L’autora rebutja comparacions autobiogràfiques “però com he dit sempre: on comença allò autobiogràfic? Hi ha paral·lelismes però són coincidència”, ha assegurat, després d’agrair a l’organització el premi. “Aquests premis són ara més necessaris que mai per continuar escrivint amb traquil·litat”.

55 obres presentades

Més de mig centenar d’obres s’han presentat a la 35ª edició del premi Sant Joan. Una dotzena han passat a la fase de consideració i quatre han passat a les darreres votacions. El president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera, ha destacat l’alt nivell literari d’aquesta edició, tot i que “una obra sobresortia clarament”. Així Xavier Queralt, màxim representant del Grup BBVA a Catalunya, ha destacat que “el premi Sant Joan és de la ciutat de Sabadell, que quan arriba Sant Joan es pot reivindicar com a capital de la cultura catalana”. Queralt ha assegurat que volen potenciar més el premi, amb més actes, o avançant la seva edició comercial, que aquest any sortirà a la llum al setembre, coincidint amb la Setmana del Llibre en català.

La novel·la està editada per Grup 62 i en les seves edicions anteriors el premi l’han guanyat autors com Vicenç Villatoro, Maria de la Pau Janer, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín o el sabadellenc Antoni Dalmases (1998). El premi es va crear l’any 1981 per Caixa Sabadell per potenciar la literatura en català. “Encara és necessari”, ha assegurat Ribera. “Cultura i progrés, progrés i economia van de la mà; ajudant la cultura ajudem també a la llarga a l’economia”, ha afegit Queralt.

Foto portada: Najat El Hachmi, al saló modernista. Autora: Laia Manyosa

Comments are closed.