Voluntariat per la Llengua

Paraules d’amor i paraules sabadellenques es donen cita al Pere Quart

El Casal Pere Quart ha acollit aquest dimecres, aprofitant la proximitat de l’Aplec de la Salut, una activitat organitzada pel Voluntariat per la Llengua. Amb l’objectiu de dinamitzar la llengua catalana s’ha triat com a fil conductor les paraules típiques sabadellenques com petador, estrep, xurruques, xips i altres.

Sota el títol Per la Salut, compartim paraules d’amor i sabadellenques, els assistents han jugat amb els mots i han comentat el significat dels sabadellenquismes més nostrats, paraules que no acostumen a sortir al diccionari ni a la televisió però que són molt habituals a casa nostra.

Lídia Coll, filòloga i responsable del Voluntariat del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Sabadell ha presentat l’acte i ha explicat què tenen en comú el Voluntariat per la Llengua, els contes d’amor i el petador: amb tots ells es comparteix una passió per la paraula com a eina de coneixement, de relació social i de reivindicació territorial. A la presentació també s’han detallat la història, les accions i els objectius del Voluntariat per la Llengua i la importància de la llengua com a font transmissora de idees, de pensaments, i com a creadora de sensacions, s’ha aportat també el testimoni d’alguns participants a les parelles lingüístiques. Aquesta part de l’acte ha acabat amb un divertit conte que barreja tots aquests conceptes i que com no podia ser d’altra manera, té un final molt feliç.

L’acte ha comptat a més amb la participació de l’escriptor local David Vila i Ros, no solament ha compartit les tasques de presentació de l’acte i difusió de la campanya, sinó que també, acompanyat de Josep M. Roviralta (actualment protagonista de l’èxit teatral Fortuna, Fortuna al Teatre del Sol i Berta Gusi  ha teatralitzat alguns fragments del llibre Verba, non facta del mateix Vila. Aquesta posada en escena, sota el títol L’amor llibre, amor pels contes i contes d’amor estava prevista per ser escenificada als alentorns del Mercat Central el dia de Sant Jordi a la tarda però la pluja va obligar a suspendre l’acte, si bé sí es va arribar a representar al matí del mateix dia a la Creu de Barberà. Un recull de contes breus o fins i tot nanocontes, plens d’ironia, humor i tendresa que han posat el punt i final a l’acte.

Foto portada: un moment de l’acte, aquest dimecres. Autor: David B.