Foto portada: el festival Holi 2017. Autor. David B.

S’acosta el festival Holi

El festival Holi, o festival dels Colors, se celebrarà el diumenge 18 de març a l’amfiteatre del parc de Catalunya. L’esdeveniment arribarà a la seva desena edició. 

El Holi ha crescut de forma exponencial després d’una primera edició a la sala polivalent del Parc del Nord i la consolidació a la plaça del Treball del barri de Gràcia. Des de fa uns anys, és tan massiu que es fa a l’escenari més gran de Sabadell, l’amfiteatre del parc de Catalunya, ideat per als grans, però des de fa uns anys arraconats, concerts de Festa Major.

En aquesta ocasió, la festa començarà a partir de dos quarts d’onze del matí, de la mà, com sempre, de l’Associació Catalana de Bollywood. Hi haurà música originària de l’Índia i actuaran les escoles de bollywood més conegudes de Catalunya. També hi haurà la possibilitat de degustar plats de la cuina hindú.
És una festa gratuïta. La principal recomanació és vestir de blanc. No està de més portar ulleres de sol o alguna protecció per a la vista, ja que es llancen centenars de quilos de pigments en pols de diferents colors, representant la primavera.

10.000 persones

El festival Holi de Sabadell va ser dels primers en celebrar-se a Catalunya, i és dels més autèntics segons els entesos. Des de fa uns anys els Holi s’han posat molt de moda i fins i tot se celebren en algunes festes majors. Però en cas cas amb una presència tan massiva com a Sabadell, on s’hi acosten unes 10.000 persones cada any, en molts casos de diferents parts de Catalunya, que després ja aprofiten per passar la tarda a la ciutat vallesana. En aquesta edició, segons informa el consistori, es preveu que arribin participants hindús d’Alemanya, Anglaterra i altres països europeus.

Què és el Holi?

Inicialment, en el calendari hindú, aquesta data marcava l’inici de l’any nou, l’arribada de les collites i era un cant a la fertilitat. És, probablement, el festival més popular i esperat per tots els hinduistes. Durant la diada, a l’Índia, no només es llencen pigments en pols. La gent es ruixa amb aigua acolorida i s’empastifa de colors mentre camina pels carrers. Tothom té la mateixa aparença. Aquest dia no importa quina sigui la teva casta, ni la raça, ni el sexe.

Foto portada: el festival Holi 2017. Autor. David B.