Els llibreters s’ho jugaran tot a una carta aquest Sant Jordi

Com cada any, la pluja és l’enemic més temut dels qui planten la paradeta a la plaça Doctor Robert i al llarg del Passeig el 23 d’abril. Tanmateix, aquest any Sant Jordi haurà de fer front a dues amenaces més: la ressaca de la Semana Santa i la tornada a la rutina després de vacances; tot això el mateix dimarts després de Pasqua.

Els llibreters, en el sentit ampli de la paraula, tenen bones expectatives per aquesta Diada. Ara bé, els de Sabadell no comparteixen el mateix pressentiment. “Per Setmana Santa molts veïns marxen a la platja o la muntanya. Durant les vacances, aquestes zones turístiques ja ho tindran tot preparat per petar-ho comercialment. Per contra, doncs, Sabadell en patirà les conseqüències” lamenta la llibretera de Macondo, Estefania Abasolo.

Abasolo, de la llibreria Macondo. Autor: M.Tornel.

El regust agredolç d’aquest Sant Jordi encara es farà més perceptible després de la bonança dels darrers dos anys. El 2017 la festa va caure en diumenge i, l’any passat, en dilluns. Per tant, els llibreters tenien tot el cap de setmana per recrear-se en el Dia del Llibre, igual que els lectors. Enguany, tota la setmana serà festiva i just el dia de Sant Jordi tornarà l’horari lectiu.

Com encabir una setmana en un dia?

Davant les adversitats d’enguany, els llibreters de la ciutat s’han vist obligats a reorganitzar l’agenda d’activitats. La Llar del Llibre ha hagut de reduir el nombre de presentacions que oferia cada any. Per una banda, la signatura d’autors es va avançar al dissabte 13 d’abril. Per l’altra, la signatura d’escriptors sabadellencs es concentrarà el mateix dia de Sant Jordi.

Joan Fàbregues, de la Llar del Llibre. Autor: M.Tornel.
Joan Fàbregues, de la Llar del Llibre. Autor: M.Tornel.

Més efectes del canvi d’agenda: aquest any, la plaça Doctor Robert no comptarà amb la paradeta de la Llibreria PAES, ja que per qüestions de logística no es podrà desplaçar fins al centre i, per tant, només podrà oferir el seu servei a la llibreria de l’avinguda Concòrdia. Tot i això, el llibreter Mario Prieto anuncia que tenen preparada una desena de presentacions repartides durant any. La primera ja ha passat, però la pròxima serà el 30 de maig i estarà protagonitzada per Núria Picas, qui presentarà el seu nou llibre Ara o mai. Prieto avança que tots els autors seran sabadellencs i que el darrer llibre de cada un s’haurà d’haver publicat amb un termini màxim de tres mesos.

L’horari de les lliberies d’aquest Sant Jordi serà una mica especial perquè haurà de compartir el protagonisme amb Setmana Santa: divendres totes van tancar, dissabte obren totes. Diumenge només la Tècnica fins les 14 i dilluns 22 el Librerío de la Plata obrirà tot el dia, la Tècnica al matí i potser a la tarda i la Llar del Llibre tanca tot el dia. Els descomptes d’enguany seran d’un 10 per cent el mateix dia de la celebració i d’un 5 per cent a partir del dijous 18 fins el 22 d’abril.

Parada o llibreria?

Tots els llibreters de la ciutat reconeixen que hi ha dos tipus de lectors: el temporal i l’atemporal. Els primers són aquells que esperen al dia de Sant Jordi per fer la compra literària. Els darrers, són aquells que consumeixen llibres cíclicament, i per tant no compren una novel·la necessàriament el dia 23 d’abril.

Prieto, a la llibreria Paes. Autor: M.Tornel.
Prieto, a la llibreria Paes. Autor: M.Tornel.

En la mateixa línia, els llibres que es venen el 23 són “els que estan de moda perquè han sortit classificats a les llistes”, mentre que els que es venen fora de temps són “peces que s’han de buscar, són llibres profunds”. Per tant, els llibreters preveuen omplir la parada del dia de Sant Jordi amb best sellers, com Lo mejor de ir es volver d’Albert Espinosa, o Yo, Julia de Santiago Posteguillo, i deixar aquells llibres més alternatius a la llibreria per quan passin els lectors “atemporals” o “cíclics”.

En cas de no trobar la història que volem en cap dels dos llocs, qualsevol llibreria de Sabadell es veu en cor de trobar-la i dur-la a la botiga el més aviat possible, període que equival a una mitjana de dos dies.

El còmic, un sector en expansió

Les expectatives pel sector del còmic cada any són més altes. Rafel Sabater, de Còmic Sabadell, assegura que enguany “molts dels llibres que es regalaran seran còmics”. El manga i l’auge de les plataformes d’entreteniment, com Netflix, han disparat la demanda d’aquest gènere literari. Per ser exactes, Sabater assegura que l’oferta de còmics a Sabadell ha augmentat un 40 per cent en els darrers dos anys, el que equival a 200 novetats mensuals.

xxx i Sabater, de Sabadell Còmics. Autor: M.Tornel.
Serrano i Sabater, de Sabadell Còmics. Autor: M.Tornel.

El sector del còmic enguany també ha tingut més d’una lluita per combatre. A part del break de la Setmana Santa abans del 23, a principi de mes es va celebrar el Saló Internacional del Còmic a Barcelona, fet que també ha diluït el protagonisme de Sant Jordi. Igual que les novel·les, el còmic presenta dos perfils diferents. Per una banda, als joves els agraden més les històries de superherois i d’aventures, mentre que els adults es decanten per històries equivalents a la novel·la negra i de ciència-ficció. L’altre encarregat de Còmic Sabadell, José Antonio Serrano, declara que “fa 25 anys que aguanten el negoci del còmic a Sabadell, però sense el manga no sobreviuríem. El còmic japonès és el seu heroi”.

A diferència de les novel·les, però, els lectors de còmic són més fidels que els de novel·les, segons Sabater. “El 80 per cent dels còmics pertanyen a una col·lecció, per tant, el lector voldrà tenir tots els exemplars de la col·lecció per tal que aquesta cobri sentit. En canvi, en el món del llibre, per més que t’agradi un autor difícilment tindràs tots els seus llibres, sinó que la compra serà més heterogènia” explica.

Foto portada: aparador de la Llar del Llibre, al carrer Sant Antoni. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.