Les llibreries es preparen per celebrar un Sant Jordi auster: “és com menjar torrons per Setmana Santa”

Expectatives baixes per celebrar un gens habitual Sant Jordi en ple estiu. Les opinions difereixen depenent la llibreria però, en general, els ànims no han crescut de la mà de les temperatures estiuenques. Molts establiments defugen d’instal·lar paradetes amb llibres, en un context de rebrots anticipats. D’altres, senzillament, s’esperen una jornada poc més fructífera de l’habitual. Tot i això, cap d’elles renuncia a celebrar el dia del llibre el 23 de juliol.

El 23 d’abril de 2020 va suposar un cop fort per l’economia de les llibreries, uns comerços que brillen el dia de Sant Jordi i que aquest any es van haver de conformar amb la promesa de tornar-ho a provar a l’estiu. Així, enmig de la pandèmia del coronavirus i amb la intenció de no deixar passar la jornada més prolífera de l’any, els gremis de floristes i llibreters van acordar ajornar-la fins al 23 de juliol. En aquell moment, la mesura no va rebre gaire confiança per part dels professionals de cap dels dos sectors. I ara, amb aquesta segona oportunitat acostant-se perillosament, les expectatives no van a l’alça. Sembla que el Sant Jordi més estiuenc de la història passarà per Sabadell sense fer massa soroll.

Per una banda, hi ha comerciants que no renuncien a posar la tradicional parada. És el cas de el Librerío de la Plata, que s’instal·larà de les 18 hores fins les 23 a la plaça del Gas. La propietària, Cecília Picún, es manté positiva: segons afirma, “durant el confinament la gent es va enamorar de la lectura de nou”.

“Farem el que ens agrada fer: recomanar un llibre com si fos una preinscripció mèdica”, indica Picún. “Saber quina és la història del lector, si vol innovar, sorprendre’s, o si té un gènere al qual li agrada tornar”, afegeix.

Així, Picún es mostra convençuda que “la gent està esperant la festa”. La propietària d’El librerío de la Plata conforma la visió més optimista d’entre totes les llibreries amb què aquest digital es posa en contacte. El responsable de la Llar del llibre, Joan Fàbregues, es mostra més prudent.

“La gent pregunta poc; no hi ha corredisses”, reconeix Fàbregues. “Farem el que podrem”, assegura. “No hi ha moltes esperances, alguna cosa recuperarem, però serà fluixet”, diu. “És com menjar-se els torrons per Setmana Santa, estan bons però no és el mateix”, reflexiona.

Fàbregues anima a les persones que vulguin celebrar el dia del llibre que facin la seva comanda amb antelació. “Per evitar aglomeracions”, diu. Les comandes es posaran a una caixa per poder agilitzar el procés i estalviar cues. Tot i això, obriran en horari normal. Però “si la cosa està molt animada”, no descarten allargar. L’ambient que hi haurà el 23 de juliol continua sent incert.

Alguns renuncien a les paradetes

És el cas de la llibreria Paes. El seu responsable, el Mario Prieto, ho ha descartat. “Vam veure que no ho podríem fer, era impossible”. Prieto també parla de persones que han començat a preguntar per la celebració de Sant Jordi i assegura que ja els estan entrant comandes.

“Hi haurà més moviment que un dia normal”, afirma. “Però arribar a un Sant Jordi normal? No ho crec”, reflexiona. “Es va notar la pèrdua de Sant Jordi. Aquells dos mesos no es recuperen”, recorda. “Esperem sortir-nos-en, però la cosa està difícil; el petit comerç està lluitant”, conclou.

Tampoc hi haurà paradetes a la llibreria de El Corte Inglés. Fonts properes a la gran superfície han reconegut que no sortiran al carrer, sinó que instal·laran alguns expositors a l’interior de la planta baixa.

“Hem palpat que ningú ens ha preguntat si trauríem paradetes, ni si hi hauria firmes”, explica. “No hi ha hagut un interès col·lectiu”, reconeixen. Els rebrots, a banda, “s’han avançat”. “Tothom era conscient que aquesta no era una bona data”, lamenta.

Per últim, parlem amb la Llibreria Yoli, a la Creu de Barberà. La seva propietària, Yolanda Carrasco, presumeix d’aparador -que ha preparat especialment per la jornada- però reconeix que ningú li ha preguntat per la celebració de la diada. Tot i que tindran les taules preparades dins la botiga per atendre qui vulgui gaudir de la lectura, Carrasco assumeix que la gent no està gaire per la festa i que ells tampoc volen que hi hagi les temudes aglomeracions.

“El problema és el canvi de data, substituir l’abril per juliol”, argumenta. “Si hi haguessin hagut parades seria millor, perquè la gent té ganes de festa”. Però ara “tornen a estar desanimats pels rebrots”, diu. “Aquest any està tot perdut”.

L’Ajuntament, per la seva part, dóna suport a les iniciatives que sorgeixin de les llibreries. Ho ha fet mitjançant un cartell elaborat en col·laboració amb alguns establiments i que conforma una espècie de recorregut de les llibreries per celebrar la festa del llibre. Però no totes elles hi estan representades; moltes, amb el rerefons dels rebrots i el rebuig a les aglomeracions, han anat per lliure.

Foto portada: estanteries amb llibres a la llibreria Paes. Autor: David B.

Comments are closed.