‘El valor de l’efímer’, l’exposició que Treze mai hauria fet, al Pere Quart

Aquest dissabte ha tingut lloc al casal Pere Quart la inauguració de l’exposició commemorativa El valor de l’efímer. Treze (1986 – 2018), un recull de treballs del grafiter sabadellenc amb més projecció internacional, que va morir al gener víctima d’un càncer contra el que va estar lluitant tres anys. La mostra ha estat possible gràcies a la participació d’amics i familiars de l’artista i a la col·laboració de l’Ajuntament.

L’acte s’ha iniciat amb els parlaments de la regidora de cultura, Montserrat Chacon, de l’alcalde, Maties Serracant, i de la grafitera i dissenyadora gràfica Zurik, parella de Treze i curadora de l’exposició. “Veient-vos a tots aquí me n’adono que aquesta exposició és especialment important per vosaltres. Veig que Treze era reconegut artísticament i molt estimat com a persona”, ha observat Chacon durant la seva intervenció, adreçant-se al nombrós públic present i verbalitzant l’atmosfera d’enyorança, d’ulls plorosos i de gests visiblement emocionats de bona part de les persones assistents, entre les quals artistes de renom com Danger, Lily Brik, Laim, Coet, Chikita, Werens o Maga.

La regidora també ha aprofitat el seu torn per fer un al·legat en favor del grafiti, “una expressió artística de les que més han democratitzat l’art, la que més l’ha apropat a la ciutadania i la que està més íntimament relacionada amb els nostres carrers. I no només des d’una perspectiva estètica, sinó des d’una manera d’explicar, d’entendre i d’implicar-se amb la ciutat i amb la societat”, ha assegurat. Per la seva banda Maties Serracant ha destacat que Sabadell “és una ciutat amb grans grafiters”, motiu pel qual ha reivindicat que “cal fer un esforç per reconèixer l’art del grafiti i la necessitat d’introduir-lo en la memòria artística de la ciutat contemporània”.

Foto: Zurik parlant a la inauguració de "El valor de l'efímer". Autor: MAClaveria.
Foto: Zurik parlant a la inauguració de “El valor de l’efímer”. Autor: MAClaveria.

Al seu torn Zurik ha explicat que el títol, El valor de l’efímer, “fa referència, d’una banda, a l’efímer dels grafitis en els murs, però també a l’efímer de la vida mateixa”. Entre riures còmplices del públic, la grafitera ha assegurat que “Treze mai hauria fet aquesta exposició”, segons ha dit, “no perquè no volgués que les seves obres fossin vistes, sinó perquè no li agradava ser el centre d’atenció”. Una asseveració que ha tingut el suport d’un espontani al crit de “porque era un grande“. “Proper, alegre, altruista…”, són els adjectius que empren les persones amb les que parlem durant l’esdeveniment, per referir-se a ell. Queda clar que una part de l’èxit d’afluència de la inauguració s’ha degut precisament als vincles personals que Treze va saber teixir amb el seu caràcter humil i afable.

Treze: artista, il·lustrador i tatuador

Treze va ser un artista, il·lustrador i tatuador, nascut a Sabadell el 2 de maig de 1986, que es va formar entre l’escola BAU de Barcelona i l’aprenentatge autodidacta. S’inicià al món del grafiti al 2003 i va participar en multitud de projectes al llarg i ample del món. Turquia, Bulgària, Dinamarca, Mèxic, França, Itàlia, Colòmbia, Emirats Àrabs,… són alguns dels països on l’artista sabadellenc va impregnar murs amb el seu estil enèrgic i colorista, figuratiu sense ser plenament realista, amb una tècnica de traçada ràpida i segura, i amb animals, persones i lletres com a motius preferits. Sobre el seu estil, Treze deia d’ell mateix que es troba entre el realisme i el còmic europeu, amb èmfasi en la línia i el color.

Foto: una de les obres de l'exposició. Autor: MAClaveria.
Foto: una de les obres de l’exposició. Autor: MAClaveria.

Les obres que el grafiter va dur a terme fóra de Sabadell són les que pràcticament monopolitzen l’exposició atès que, tal i com ens explica Zurik, “volíem que les obres presents a Sabadell la gent les anés a veure in situ”. Per aquest motiu l’organització ha elaborat també un mapa de la ciutat amb la localització d’una vintena dels seus grafitis. A mode de plànol per fer una ruta en viu pel treball de l’artista. També la majoria d’obres són dels seus darrers quatre o cinc anys, “que van ser en els que més projectes va dur a terme”, comenta Zurik.

Entre les obres hi ha esbossos originals que Treze feia servir per preparar els seus murals, obres originals, reproduccions i escrits d’amics i col·laboradors que parlen tant de la dimensió artística i professional de Treze, com de la personal.

Es podrà visitar l’exposició fins al 28 de setembre. I després ja no. El valor de l’efímer.

Foto portada: Un moment de la inauguració, que ha estat un èxit d’assistència. Autor: MAClaveria.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Norma Còmics Sabadell.

Comments are closed.