Foto portada: el grup de models que ha desfilat amb vestits d'Indrolita Couture. Autor: MAClaveria.

La tradició prenadalenca del Maid Cafe arrela a la ciutat

Aquest diumenge ha obert portes durant una jornada, i per tercer any consecutiu, el Maid Cafè de l’associació Cercle Mil·lenari. I de nou el Casal de Joves Emprius ha estat l’indret triat per fer-ho. Els Maid Cafe s’emmarquen en els Cosplay Restaurant, establiments japonesos de menjar on el personal atén a la clientela vestint i actuant d’acord a un determinat rol. En el cas dels Maid (en català “criada” o “serventa”) les cambreres es vesteixen de personal domèstic decimonònic europeu i atenen al públic interpretant aquest paper. A l’adaptació sabadellenca també han comptat amb majordoms en l’staff.

Una dotzena de membres del Cercle Mil·lenari, vestits de personal de servei de l’Europa del segle XIX, han regentat el Maid Cafè d’Emprius. Com en les dues edicions anteriors (més info: ‘Traslladen per un dia els ‘Maid Cafe’ de Tòquio a Sabadell’) la carta ha inclòs productes japonesos i els i les assistents han pogut accedir a una àmplia varietat de jocs de taula. I per amenitzar l’estada, l’organització ha preparat diverses activitats complementàries que han tingut lloc durant el dia. Així, el públic ha pogut participar en un Trivial musical per esbrinar sintonies d’animes, sèries, pel·lícules i videojocs. També en tallers de preparació de té matcha, de dibuix manga, de haikus i d’origami. Fins i tot s’ha celebrat una desfilada de moda de vestits d’Indrolita Couture, marca de la dissenyadora de roba i coplements Gothic Lolita, Gothic i Steampunk, Verònica Casares.

Foto: dues maid posen davant d'una mostra d'il·lustracions de temàtica japonesa. Autor: MAClaveria.
Foto: dues maid posen davant d’una mostra d’il·lustracions de temàtica japonesa. Autor: MAClaveria.

Els organitzadors, l’associació Cercle Mil·lenari, pretenen amb aquest esdeveniment divulgar la cultura japonesa, sobretot, i els videojocs, els jocs de taula, de rol i de cartes, els còmics, les sèries i el cinema. Un popurri d’interessos culturals i d’oci més propis de la generació millennial i Z que dels babyboomers i la generació X. I és que a finals dels 70 i principis dels 80 van començar a penetrar a Espanya els primers títols de manga i d’anime: Mach GoGoGo, Heidi, Marco, Mazinger Z… i dues generacions han pogut despertar el seu interès per la cultura japonesa a partir d’aquests contactes i dels posteriors, com amb Bola de Drac, Pokémon o Naruto, que van collir legions de fans. En el cas dels jocs de taula, de cartes i de rol, actualment es troben directament en una etapa de flirteig amb el mainstream. Els videojocs ja fa temps que ho són. I també van irrompre significativament a cavall entre el setanta i els vuitanta.

En tots els casos, les persones significativament aficionades a qualsevol d’aquests interessos han estat titllades de friquis. Un terme que ha perdut càrrega pejorativa en els darrers anys, segurament per l’increment de persones aficionades a allò considerat friqui. Potser perquè les generacions més friquis ara ja tenen poder adquisitiu.

D’on venen els Maid Cafe?

Els Maid Cafe van néixer al barri d’Akihabara de Tòquio, epicentre de la subcultura otaku, entre les acaballes del segle XX i principis d’aquest segle. El fenomen es va popularitzar tant, i tant ràpid, que de seguit van proliferar aquests locals al Japó i poc més tard internacionalment. Un cop a l’any, de la mà de l’Associació Cercle Mil·lenari, podem gaudir d’una recreació a Sabadell. Per seguir la pista de la resta d’activitats que duen a terme durant l’any podeu seguir-los al seu Facebook i al seu Instagram.

Foto portada: el grup de models que ha desfilat amb vestits d’Indrolita Couture. Autor: MAClaveria.


SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Sabadell Còmics (antiga Norma Comics Sabadell).

Comments are closed.