Foto: Swasky davant la projecció d'una de les imatges del seu llibre. Autor: MAClaveria.

Recorrent Miró a través de ‘l’urban sketch’

Víctor Martínez Escámez, Swasky, ha presentat a la Biblioteca Vapor Badia el seu llibre Hola, Miró!!! Quadern de viatge d’un urban sketcher, un recorregut il·lustrat per l’edifici de la Fundació Miró, per l’obra de l’artista i per la seva figura.

La Biblioteca Vapor Badia ha acollit la presentació del llibre Hola, Miró!!! Quadern de viatge d’un urban sketcher, una publicació de Víctor Martínez Escámez, Swasky, que proposa un viatge de descoberta per l’obra del polifacètic artista català, per l’edifici de la Fundació Joan Miró (ideat pel propi pintor i pel seu amic i arquitecte Josep Lluís Sert) i per aspectes de la vida i la personalitat de l’artista. Swasky, format en Belles Arts i en Comunicació Audiovisual, és il·lustrador i urban sketcher (moviment que posa en pràctica el dibuix in situ, representat a la nostra ciutat pel col·lectiu Dibuixant Sabadell), i ha publicat els també quaderns de viatge Voltant per Sants (2012), Enjoy Gaudí (2013) i Catalan Wine Landscapes (2014).

Foto: Detall d'una de les pàgines del llibre "Hola, Miró!!!".
Foto: Detall d’una de les pàgines del llibre “Hola, Miró!!!”.

Per dur a terme les il·lustracions originals d’Hola, Miró!!!, Swasky ha dibuixat directament a tinta (fórmula del propi autor), donant color amb aquarel·les i llapis de colors. En alguns motius puntuals també ha fet servir gouache. El llibre però, lluny de ser una simple successió d’il·lustracions, ens proposa un viatge no lineal i no limitat a l’edifici de Sert, i on els texts no són mers acompanyants, sinó que es posen al servei del relat, complementant a la imatge.

Foto: d’esquerra a dreta, Mònica Gili, Gemma Canal i Swasky. Autor: MAClaveria.

Hola, Miró!!! Quadern de viatge d’un urban sketcher ha guanyat el Prix Carnet de Voyage International de Clermond-Ferrand 2017 i s’ha editat en català, castellà, anglès i francès (amb retolació del propi Swasky en tots els casos). A la presentació del llibre han participat també l’editora del volum, Mònica Gili, i la multidisciplinar artista i professora de l’escola municipal d’art i disseny Illa, Gemma Canal.

El blanc mediterrani

L’edifici que acull la Fundació Joan Miró va ser un encàrrec del propi artista al seu amic Josep Lluís Sert, arquitecte català deixeble de Le Corbusier, i que va ser guardonat amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya al 1981 i amb la Medalla d’Or al mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura al 1982. Sert va ser l’arquitecte de, entre d’altres, el Pabelló de la República Espanyola a l’Exposició Internacional de París de 1937, la seu de la Fundació Maeght (1964), també a França, i la Porta Catalana (1977) a La Junquera. A l’edifici de la Fundació Joan Miró, inspirat en l’arquitectura popular mediterrània, predominen els colors blancs, els espais diàfans, oberts, i són protagonistes les grans terrasses i els patis interiors, amb presència arreu de llum natural, en contrast amb els colors plans, primaris, tan característics de Miró. Una atmosfera de contrasts que també impregna, conscientment o inconscient, l’obra de Swasky.

Foto portada: Swasky davant la projecció d’una de les imatges del seu llibre. Autor: MAClaveria.

SBD_scene és possible gràcies a la col·laboració del centre de còmic i arts visuals Escola Joso Sabadell i de la llibreria especialitzada en còmic Norma Còmics Sabadell.

Comments are closed.