Xavier Vinader

‘Sense ficció’ recupera la història del periodista Xavier Vinader

  • El programa de documentals emet avui ‘Vinader, periodista contra la guerra bruta’.

  • El periodista sabadellenc explica a fons la seva carrera com a reporter d’investigació.

El programa de TV3 Sense ficció estrena aquest dimarts el documental ‘Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta’. Un testimoni audiovisual que explica per primera vegada com un dels principals periodistes d’investigació del país, el sabadellenc Xavier Vinader, acaba exiliat en plena democràcia, als anys 80.

El documental de Xavier Montanyà i Ángel Leiro explora l’època més dura de la Transició i el començament de la guerra bruta contra ETA, de la mà del propi reporter, que explica a fons la seva història.

‘Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta’ accedeix al sumari judicial del cas, que va iniciar una onada de solidaritat amb Vinader i a favor de la llibertat d’expressió. Es revisen però totes les investigacions dutes a terme per Vinader, en l’anomenada època dorada del periodisme d’investigació estatal. Ell va portar fins al límit el seu compromís amb el periodisme, revelant qüestions incòmodes per l’aparell de l’Estat i també per l’extrema dreta. Fruit d’una relevació seva, sobre les connexions entre la policia i l’extrema dreta, va ser acusat i sentenciat a presó, havent-se d’exiliar, sent utilitzat com un cap de turc de l’Estat contra el periodisme d’investigació. Anys després, diversos membres del govern són condemnats pels GAL i la guerra bruta. El sabadellec Vinader és considerat el primer periodista de la democràcia espanyola empresonat per motius polítics.

A més del protagonista, s’entrevista el dirigent d’ETA Eugenio Etxebeste ‘Antxón’; Tasio Erkizia, l’històric abertzale; l’advocat Txema Montero; els periodistes Rafa Cid i Pepe Díaz; i el fundador del diari Liberation, Frédéric Laurent, entre d’altres. També hi apareix el líder de Fuerza Nueva, Blas Piñar, en la que ha estat l’última entrevista de la seva vida gravada amb una càmera.

El documental s’emet a partir de les 22.45 hores per TV3. Va ser presentat fa unes setmanes a la Filmoteca de Catalunya.

Foto portada: Vinader, amb un dels seus articles a l’època.

Comments are closed.