Foto portada: un moment del concert. Autor: R.Benet.

S’estrena l’Orquestra Simfònica de Joventuts Musicals

  • L’entitat, que fa 60 anys, engega un nou projecte.

  • La presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell demana suport a la ciutat.

El Teatre Principal es va convertir divendres en l’escenari per a la presentació de l’Orquestra Simfònica de Joventuts Musicals a Sabadell. Ja ho havien fet al juliol al Palau de la Música amb motiu de les Jornades Internacionals de Cant Coral. Ara era el torn de la nostra ciutat en un acte on la seva presidenta, Joana Soler, va destacar a l’inici del concert que es tractava d’un dia molt especial per a tots aquells que estimen la música.

Les seves paraules van insistir en el fet que la creació de la jove orquestra ha estat possible gràcies a l’entusiasme, la il·lusió i la dedicació de moltes persones que van creure en el projecte. Entre totes elles va destacar-ne a Miquel Àngel Maestro i al director de la formació, Frederic Oller, però també a Josep Mª Serracant i a tots els professors implicats en aquesta idea. Finalment va agrair a l’Ajuntament de Sabadell el seu suport que ho va ser des del primer dia, recordant que el primer pas ja estava fet però que ara calia que aquest esforç inicial fos recompensat amb l’ajut i el padrinatge de tothom.

Foto portada: un moment del concert. Autor: R.Benet.
Foto portada: un moment del concert. Autor: R.Benet.

Pel que fa al concert, l’Orquestra Simfònica de JJ.MM. va fer una tria agosarada. Les Danses Hongareses de Johannes Brahms van sonar alegres i clares amb un Frederic Oller content i eufòric en veure el fruit de mesos de tasca intensa. La Simfonia núm 4 en fa menor Op. 36 de Txaikovski és, sense dubte, una gran obra. Potser un repte massa alt per a una jove orquestra que comença, però que els de Sabadell van saber superar. L’obra destaca per un primer moviment llarguíssim (20 minuts) on les melodies es barregen d’una manera força repetitiva. No és fins el tercer moviment on la peça agafa força, amb un pizzicato bellíssim. El final és també una prova per a l’orquestra que intenta una vegada més vèncer els nervis naturals de l’estrena.

Els aplaudiments tenen el seu efecte i el director, Frederic Oller, regala el públic assistent amb la sardana Migjorn, del valencià Manuel Oltra, que ja havien interpretat al Palau de la Música. Oller, completament satisfet de la interpretació dels músics, agraeix a l’auditori la seva presència, acabant el concert amb les Danses Hongareses de Brahms.

Foto portada: un moment del concert. Autor: R.Benet.
Foto portada: un moment del concert. Autor: R.Benet.

Ha estat una vetllada especial. Els habituals dels concerts de cambra es barrejaven amb els familiars dels músics que s’havien acostat al Principal per motius evidents. Els amants de la música podem estar contents del naixement d’una nova orquestra. Representa també un pas molt important per a una entitat que necessita renovar els seus incondicionals i oferir a la ciutat una nova visió, més jove i més propera als nous temps que corren. Un repte complicat i difícil en una societat canviant i que no està gens acostumada a escoltar, no només música en directe, sinó obres de 40 minuts. Tant de bo que l’esforç que Joventuts Musicals ha fet per a donar a llum aquest projecte serveixi almenys per acostat un públic més jove als concerts que s’hi fan, començant pels propis estudiants del Conservatori i de les diverses escoles de música que, incomprensiblement, no acostumen a assistir-hi.

Així doncs, molta sort en aquesta nova etapa, molt d’èxit a tots plegats i, com va dir divendres la Joana Soler: “felicitats a tots els joves i a aquells que viuen de la música”.

Foto portada: un moment del concert. Autor: R.Benet.