Sherezade Bardají a La nit als ulls. Autor: David B.

Sherezade Bardají embruixa amb ‘La nit als ulls’

Una sessió de contes emmirallats en el realisme màgic i protagonitzats per dones de classe treballadora sorprèn el públic sabadellenc del Fresc Festival.

La rondallaire, contista i actriu sabadellenca Sherezade Bardají – amb el seu nom de pila, com el de la protagonista de Les mil i una nits, semblava predestinada a dedicar-se a aquest món de contes – ha estat la protagonista d’aquest diumenge en el marc del Fresc Festival. Una evocadora sessió de contes per a adults ha sorprès els assistents. Un espectacle on no només compta el que es diu, sinó el que s’evoca, el que s’intueix, el que s’imagina. Oblidar la tecnologia durant una estona i seure a escoltar les històries que Bardají, amb un gran sentit teatral i de recitadora, proposa, és tornar als orígens de la humanitat. Des del principi dels temps les llegendes, mites i rondalles han format part de la cultura de cada poble, sent una font inesgotable d’inspiració pels autors literaris de tot el món i totes les èpoques.

En aquest espectacle, que va haver de fer-se a l’interior de l’Espai Cultura per causa de la forta pedregada que havia caigut minuts abans, Bardají fa un homenatge a les dones. Principalment les dones de la seva família materna, les González – la iaia Emília, la mare Carmen, la tieta Lola- que emigraren a Sabadell des de la seva Santa Cruz del Comercio natal per treballar en la indústria tèxtil;  però també altres dones com les de la Segona República que van patir la postguerra i el règim de Franco, encarnades en el personatge de l’Adela; també les dones de poble com la jove Brígida, o la vella senyora Pura; totes elles dones de classe treballadora i protagonistes d’històries on apareixen bruixes, llops, esperits, vampirs, i altres elements fantàstics que conjuguen històries reals i quotidianes amb la imaginació més desbordant. Una versió nostrada del realisme màgic, que assegura una vetllada d’allò més sorprenent. La posada en escena  minimalista de Bardají, que només necessita la seva suggeridora veu, la seva mirada hipnòtica i els seus gestos que atrapen, és l’acompanyament ideal per aquests textos que durant seixanta minuts transporten l’oient a un món on realitat i ficció es barregen de manera perfecta i encisadora.

Una proposta diferent, altament recomanable i que esperem es programi més sovint. Els contes no són quelcom solament per a infants, i val molt la pena descobrir tot el què s’amaga darrere aquest gènere a vegades poc valorat.

Foto portada: un moment de l’espectacle. Autor: David B.

Comments are closed.