Joventuts Musicals de Sabadell

‘Tast de cultura’: Joventuts Musicals de Sabadell, que no pari la música

TAST DE CULTURA

Poc s’imaginaven aquell grup de sabadellencs que al 1956 posaven en marxa Joventuts Musicals, que 56 anys després l’entitat segueix i molt viva. L’entitat musical havia nascut simultàniament a Bèlgica i a França el 1939 amb l’objectiu principal de promoure l’educació i la pràctica musical.

Josep Mª Llorens i Parellada va ser uns dels artífexs de la idea aconseguint la implicació de les diverses entitats musicals que ja existien a Sabadell. La comissió, formada per membres de l’Acadèmia de Belles Arts, de l’Associació Cultura Musical, de l’Escola Municipal de Música, de l’Orfeó de Sabadell va signar el manifest que donava el tret de sortida a Joventuts Musicals de Sabadell.

L’Acadèmia de Belles Arts oferia els locals per a qualsevol reunió que calgués i la primera junta, encapçalada per Joaquim Montserrat i Camps, iniciava el camí cap a la captació de socis. L’entitat, de caire plenament europeïsta, obria també una nova porta a la llibertat en aquells temps de dictadura franquista.

Una de les didàtiques musicals de Joventuts Musicals.
Una de les didàtiques musicals de Joventuts Musicals.

L’activitat de Joventuts Musicals a Sabadell durant aquests anys ha estat plena, constant i ininterrompuda. Segurament seria impossible nomenar tots els artistes que han passat per Sabadell de la mà de l’entitat. Però el que sí és segur és que la qualitat musical de tots ells és indiscutible. Concerts de piano, guitarra, òpera, jazz, violí, simfònics,… formen part del seu bagatge i romanen en la memòria de socis fixos i públic en general.

La seva activitat passa primordialment per la Temporada de Cambra, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Sabadell, els “Dimecres Musicals”, les “Audicions per a escolars” i les “Didàctiques Musicals”. Aquestes últimes consten de conferències i concerts en directe oberts al públic i estan organitzades amb la Fundació Bosch i Cardellach.

D’altra banda, del que se senten plenament orgullosos és de les Audicions Escolars, que van néixer per a suplir la manca d’educació musical a l’escola i que es van iniciar al 1958.

Joana Soler, presidente Joventuts Musicals de Sabadell
Joana Soler, presidenta de Joventuts Musicals de Sabadell. Foto: David B.

Malgrat la incorporació de la música com a matèria obligatòria a l’ensenyament, no han deixat de fer-les i cada vegada tenen més acceptació. La història del rock, de la música contemporània, la música a través dels contes, els instruments i la seva funció dins un grup musical, atreuen més de 3.000 nens i nenes des de P3 fins a 2n. d’ESO de tot Catalunya. La part educativa i pedagògica de l’entitat esdevé, doncs, una peça increïblement important dins aquest puzzle que la Joana Soler, presidenta actual, aconsegueix muntar amb il•lusió.

La vida a través de la música

De fet, la Joana em rep al despatx juntament amb el vicepresident l’Elio Ronco i ja des del primer moment capto una energia positiva i amb una fortitud impressionant que m’envaeix i em convida a endinsar-me en aquest món musical que no m’és indiferent. Són persones que s’engresquen ràpidament i l’entrevista s’estén més d’una hora. Malgrat la crisi, s’animen i animen la gent a veure la part positiva de la vida mitjançant la música, que n’hi ha de tota mena i per a tots els gustos.

Entre els plats forts de la programació de JJ.MM trobem el Festival Internacional de Música de Sabadell, que arriba a la seva tretzena edició. El Festival ha canviat diverses vegades de nom però continua fidel als seus objectius: aconseguir que el ciutadà, sabadellenc o no, gaudeixi de la música, de les músiques, abans de l’arribada de les vacances.

Joan Chamorro i Andra Motis obren el 30 nits aquest dijous. Foto: JJ.MM Sabadell.
Joan Chamorro i Andra Motis obren el 30 nits aquest dijous. Foto: JJ.MM Sabadell.

Aquest dijous s’estrenen amb el primer plat fort, amb l’actuació a la Faràndula d’”Andrea Motis i Joan Chamorro Quintet”, un espectacle bellíssim, on qui no ha descobert encara la veu de l’Andrea té una oportunitat per a fer-ho. Acompanyats al piano pel gran Ignasi Terraza, aquest concert inaugural del Festival 30 nits té garanties d’esdevenir un gran èxit. Després vindran Kaulakau, música de la Mediterrània, Converses de Meuques, la Cobla Mediterrània, Oct 48, amb un homenatge al músic valencià Manuel Oltra, i finalment música de Mèxic amb el grup Túumbem Paax.

La Ciutat de la Música

No són temps fàcils per a la música ni per a la cultura en general. Les taxes s’apugen descaradament sense control i l’accés als estudis musicals es complica. La Joana, amb la seva inevitable vessant pedagògica, insisteix en el fet que cal seguir treballant encara que només aconseguim un petit fruit, perquè aquest ja serà important.

L’entitat que dirigeix amb encert confia en veure alguna vegada la tan desitjada “Ciutat de la Música” i no perd l’esperança. Ens acomiadem amb un somriure i personalment els desitjo bona sort i malgrat els entrebancs i les dificultats que sorgeixen actualment, estic convençut que la bona feina, feta amb prudència i cura, faran que JJ.MM de Sabadell continuï sent una entitat de prestigi dins i fora de les nostres fronteres.

La foto de portada és de Joventuts Musicals de Sabadell i correspon a un dels concerts del Cicle Internacional de Música de l’any 2010.

Comments are closed.