Un altre Sant Jordi: les llibreries de vell

Malgrat que la crisi ha afectat el món editorial, i també el canvi en les formes de consum de llibres, Sabadell manté un cert teixit de llibreries, almenys en quant a la seva varietat. La ciutat compagina amb una mala salut de ferro grans llibreries, com la Llar del Llibre o els gegants Abacus i Corte Inglés, amb llibreries de tamany mitjà, com la Tècnica o la Paes, d’altres de petit format ubicades als barris (El Pi, a Ca n’Oriac; Carrasco, a la zona sud; o Costa, a Can Rull). També hi ha llibreries gairebé de culte, com el LibreRío de la Plata i temàtiques, com Norma Còmics. S’hi afegeixen amb força renovada amb la irrupció de LlibreSolidari les llibreries de vell amb afany solidari.

Amb dècades treballant amb persones en risc d’exclusió social, quan Mercedes Chaves es va jubilar a causa d’una malaltia va veure com una oportunitat coordinar l’oenegé LlibreSolidari a Sabadell. El mes d’agost van iniciar una petita llibreria de segona mà al passeig Comerç, a la Creu de Barberà, amb un petit altell de fusta, darrere d’una persiana sense portes ni aparador. Vuit mesos després han rebut tantes donacions i tant bona acollida que ocupen tota la nau contigua i estan desbordats. Chaves creu que tenen uns 50.000 volums, a més de vídeos. També comencen a rebre roba.

El seu catàleg és ampli (ficció, no ficció, infantil i juvenil, literatura en anglès, francès, llibres tècnics, enciclopèdies…), ben classificat (narrativa per autors, no ficció per temàtiques) tot i que no està catalogat. Sense ànim de lucre però amb olfacte comercial, aquest dimarts al matí l’aparador oferia llibres del millor exponent del boom llatinoamericà, Gabriel Garcia Márquez, des d’un euro. Així és: Crónica de una muerte anunciada, El otoño del patriarca, Noticia de un secuestro, Relato de un náufrago i altres obres del geni colombià comparteixen una selecció literària en espai preferent.

Tenim entre 50.000 i 60.000 llibres de bona qualitat. Per desgràcia, assumim bona part dels llibres que tenen les famílies que han de deixar el seu pis per la crisi, les famílies que són desnonades… Col•leccions senceres, llibres molt ben cuidats que ens porten amb gran pena abans d’haver d’abandonar el pis. La quantitat que entra és gairebé 10 vegades superior a la que surt”, diu.

Reben els llibres de forma gratuïta (si són molts els van a buscar a casa del donant amb una furgoneta). Amb els ingressos (normalment els venen a un, dos i tres euros), paguen el local, l’electricitat, el transportista (l’única persona no voluntària de l’equip) i els impostos. Amb els beneficis, complementen la dieta de diverses persones de la tercera edat que reben menjar de Càritas amb producte fresc: peix, carn, fruita i verdura. “Ara ja no només complementem a gent gran sinó a tothom qui podem”, assegura Chaves aquest dimarts al matí, mentre alguns curiosos remenen llibres. “Tinc un munt de col·laboradors que som com una petita família: Manuel, un expert en llibres de primera categoria; l’Adriana, una dona mexicana que amb el seu marit passen aquí tot el dia fent el que calgui, i molts altres”, diu orgullosa mentre convida a una voluntària a ensenyar el racó que estan preparant per fer un modest videoclub.

Amb la mateixa satisfacció parla Anna Maria Balaguer, responsable de la botiga dels Drapaires d’Emaús al carrer de l’Illa. L’entitat és una referència a la ciutat. Tenen tres botigues, dues al centre i una tercera a Can Rull. A l’establiment del carrer de l’Illa, amb més de 33 anys (“la botiga va ser pionera a la ciutat en reutilitzar productes de segona mà amb finalitats solidàries”) tenen alguns milers de llibres, potser uns 4.000, de totes les temàtiques. A més, la botiga és de doble entrada: els ciutadans compren i també donen roba, llibres i objectes.

El gran mèrit és que la ciutadania sabadellenca venen a donar-nos coses per exemple quan els avis han de deixar el pis perquè marxen a la residència a viure: nosaltres li donem un segon ús”, diu Balaguer.

Balaguer assegura que la botiga és coordinada per voluntariat, fins una desena de persones de diversos perfils però bàsicament o bé gent de més de 50 anys amb temps i ganes o joves compromesos amb la cultura. Amb els beneficis, els dediquen a obra social de la comunitat d’Emaús. També hi participen els membres de la comunitat dels Drapaires d’Emaús, que intenten dur a la pràctica el missatge de l’Abbé Pierre amb una vida modesta.

A més d’aquestes dues llibreries, en els darrers temps la llibreria Tècnica, al carrer de les Tres Creus, ha fet un gir cap al llibre de segona mà. A més, el tradicional mercat de brocanters dels diumenges a l’entorn del Mercat Central també ofereix una certa quantitat de llibres de vell als sabadellencs.

Sant Jordi i les llibreries de vell

Mentre que LlibresSolidaris muntarà una paradeta aquest dimecres a l’entorn del Mercat, Emaús no fa res especial més enllà d’una petita calaixera amb una senyera i una selecció literària. “La crisi ha arribat a tot arreu i notem un lleu decreixement en les vendes de la botiga”, assegura la seva coordinadora, mentre diu que muntar una parada al carrer o al Mercat no els paga ara la pena.

Reben crítiques per part de les llibreries tradicionals? Chaves diu que se’ls podria demanar que no posin el preu tan barat però creu que ells no fan competència a la resta de llibreries. A més, considera que les activitats són complementàries. “Nosaltres fem que la lectura estigui a un nivell més popular perquè a vegades els llibres estan a un preu que no són accessibles per a bona part de la població. A més, fem un bon servei social”. Per la seva banda, Balaguer manté que fins i tot personal d’algunes llibreries de Sabadell s’han deixat caure per la botiga d’Emaús per buscar obres d’interès.

Foto portada: Chaves, a Llibres Solidaris, al passeig del Comerç. Autor: J.d.A.

Comments are closed.