David Bisbal, Manuel Navasa i Jordi de Arriba en la resentació del documental de la FAV. Autor: E. Barnola.

Un documental recull els 50 anys del moviment veïnal de Sabadell

  • Els darrers 50 anys del moviment veïnal explicats per 14 sabadellencs en 35 minuts.
  • El documental és una reflexió sobre el paper que juga el moviment veïnal a Sabadell.

El documental Història del moviment veïnal de Sabadell s’ha estrenat aquest dilluns a les set de la tarda al Casal Pere Quart. L’obra complementa el llibre que duu el mateix títol i que es va presentar el passat 18 de setembre a La Llar del Llibre. Els autors de l’obra audiovisual són els periodistes sabadellencs Jordi de Arriba i David Bisbal.

El moviment veïnal és una de les activitats més eclipsades al llarg de la història. Tanmateix, a Sabadell ha jugat un paper transcendental des de la fi del franquisme. El documental acompanya el llibre Història del moviment veïnal de Sabadell. Cinquanta anys de lluita, escrit per Antonio Santamaría, que testifica la importància d’aquestes entitats i fa un recorregut per tots els èxits que aquesta ha aconseguit. L’accés a l’educació, la cura de l’espai públic o l’asfalt dels carrers, en són alguns exemples.

El documental, però, va una mica més enllà de l’àmbit històric. En els últims minuts i a tall de conclusió, ofereix una reflexió sobre la importància que té el moviment veïnal de Sabadell en l’actualitat i quina direcció ha de seguir. Sense intenció de fer espòiler, podríem resumir-ho amb una cita de la mateixa obra: “mentre hi hagi mancances, l’acció del moviment veïnal serà necessària”.

La FAVS, a revisió

El president de l’Associació de Veïns de Torreguitart, Antonio Recio, etiqueta de “greu” la salut de moviment veïnal. El problema que li diagnostiquen tots els participants del documental és la dificultat per actualitzar-se i rejovenir-se. Les generacions d’avui en dia, en general, no són prou conscients del potencial que té la unió ciutadana. Les entitats socials especialitzades, els moviments socials, sembla que els avancen per l’esquerra. Des d’Història del moviment veïnal de Sabadell s’anima a tota la ciutat a utilitzar les associacions de veïns per aconseguir una millora en els barris. Els veterans de la FAVS es remeten als fets històrics desenvolupats al llarg d’aquests 50 anys per reafirmar la seva utilitat.

Aspectes tècnics del documental

La història està narrada per 14 veïns de la ciutat pertanyents als diferents barris. La projecció alterna seqüències audiovisuals en format de pel·lícula antiga i entrevistes amb cada una de les fonts. En la mateixa línia, el relat també alterna el castellà i el català.

Al llarg dels 35 minuts que dura el documental apareixen un centenar de fotografies d’èpoques i moments diferents de Sabadell. El que no s’ha produït a través d’una de les dues càmeres dels autors, s’ha extret de l’Arxiu Històric de Sabadell. De moment, el documental es pot adquirir a través del llibre Història del moviment veïnal de Sabadell. Cinquanta anys de lluita a La Llar del Llibre.

Foto portada: David Bisbal, Manuel Navas i Jordi de Arriba en la presentació del documental. Autor: E. Barnola.