II Gala Sabadell Aixeca el Teló. Autor: David B.

Una lluïda segona gala de ‘Sabadell Aixeca el Teló’ obre la temporada teatral

En aquesta segona edició la presentació de la Gala de presentació de la temporada 2017-2018 ha recaigut en la companyia Estrena Morena, formada per Jep Barceló, Marta Tricuera i Carles Prats, amb guió d’Anna Fité.

Durant una hora i mitja, les quatre entitats membres de la Sabadell Teatre Associació (STA), format pel Teatre del Sol, Teatre Sant Vicenç, Joventut de la Faràndula i El Ciervo Teatre, han desgranat alguns dels títols que conformaran les seves cartelleres. També hi ha hagut espai per altres entitats no membres de la STA, com L’Alternativa Teatre, l’Alliance Française, l’Associació Artística Encert, el grup El Far o Monteatre, que han informat també de les seves programacions.

En aquesta ocasió la gala s’ha obert amb un número musical de la Bella i la Bèstia, l’espectacle estrenat la temporada passada per Joventut de la Faràndula, i seguidament, El Ciervo ha presentat una escena d’Alienados, un dels muntatges que s’estrenen el proper 30 de setembre a la sala del barri de Gràcia. Torn després pel Centre Sant Vicenç i el seu nou Peter Pan, i del Teatre del Sol, que reestrenarà una nova versió de Joseph, un dels títols més exitosos de l’entitat. Joseph, a la sala gran, compartirà cartellera amb Luces de Bohemia, un clàssic de Valle-Inclan sempre vigent i que ocuparà la sala petita del Teatre del Sol.

En tots els casos, les entitats han combinat les escenes o cançons en directe amb vídeos promocionals. El moment més emotiu de la nit ha estat el guardó entregat a Palestra, una companyia pionera del teatre amateur sabadellenc de la qual han begut la majoria de companyies actuals. El seu primer president, Josep Alguersuari, ha pujat a escena i ha emocionat el públic explicant els orígens d’aquest grup teatral merescudament homenatjat avui.

La gala, però, no s’ha mantingut al marge dels darrers esdeveniments, i ha reservat un temps per a la reivindicació en protesta per les accions repressives de l’Estat Espanyol contra el referèndum del 1 d’octubre. La STA ha signat un breu comunicat on dona ple suport al dret dels catalans a decidir el seu futur “sobiranament, pacíficament i amb llibertat”, en paraules textuals.

El buc insígnia del teatre amateur, Els Pastorets de Folch i Torres han tornat a tenir un protagonisme especial a la gala. Donat que Sabadell és considerada l’única ciutat de Catalunya on dues entitats els ofereixen de manera simultània i estable, s’ha projectat un vídeo d’imatges del muntatge d’ambdues entitats. Cal remarcar que aquest any es compleixen 75 anys de la primera funció  que es va fer al Teatre Sant Vicenç. A més aquesta entitat ha apostat enguany per renovar el muntatge i ho ha aconseguit gràcies a la campanya de microfinançament engegada i finalitzada amb èxit.

Després, Joventut de la Faràndula, que també està d’aniversari ja que justament dimarts 18 de setembre es varen complir 70 anys de la seva fundació,  ha representat un número musical de Ratatouille, el petit xef, l’obra que s’acomiada de la cartellera aquesta temporada. L’estrena d’aquest curs de l’entitat serà Rapunzel, la princesa perduda, mentre que el títol escollit per l’obra de Nadal a la nit, dirigida al públic adult, serà El Cafè, de Carlo Goldoni. Seguidament, temps per una escena d’Infidels a Nova York, el muntatge de El Ciervo Teatre que es repondrà aquesta tardor després d’haver-se estrenat al mes d’abril. Altres títols que presentarà aquesta temporada l’entitat  gracienca són Les Garses d’Ignasi Iglesias i El criat de dos amos, del mateix autor d’El Cafè, Goldoni.

La cloenda ha estat a càrrec del Teatre Sant Vicenç i un altre dels seus nous títols per aquest any : El llibre de la selva. El grup de la Creu Alta és el més prolífic d’aquesta temporada ja que aquest mateix cap de setmana estrenen el vodevil Per davant i per darrere, i durant els propers mesos oferiran, a banda dels ja esmentats abans, títols com Matrimoni a la italiana (versió de Filomena Marturano), Ciències o lletres, Ponç Pilat, l’Onada, o el Cicle de lectures imprescindibles de teatre, a banda de festivals, mostres de teatre i el format Cafè-teatre.

Després de la gala, els organitzadors han mostrat la seva satisfacció pel bon funcionament de la mateixa i per l’acceptació que aquest esdeveniment ha aconseguit entre el públic de la ciutat, que va exhaurir les entrades per la gala als pocs minuts de sortir a taquilla.

Foto portada: membres de STA, aquest dijous un cop acabada la Gala. Autor: David B.