Foto portada: una urna electoral. Font: cedida.

ECOM demana als futurs governs municipals que impulsin polítiques inclusives vers les persones amb discapacitat

Sílvia Riu Vidal
Responsable de Comunicació ECOM

Aquest diumenge, 28 de maig, la ciutadania tenim una cita electoral per escollir els alcaldes o les alcaldesses que volem que estiguin al capdavant dels ajuntaments dels nostres municipis. Com fa davant de tots els comicis, ECOM, l’entitat representativa de la discapacitat física o orgànica a Catalunya (que està present a la ciutat de Sabadell, a través del seu Servei d’Inclusió Laboral) ha elaborat un document amb més d’un centenar de propostes que ha fet arribar a les principals formacions polítiques que opten a les alcaldies dels municipis catalans, demanant-los que el facin servir de guia en el nou mandat 2023-2027 per impulsar polítiques municipals inclusives. L’objectiu d’aquesta acció és afavorir transformacions en els municipis que garanteixin a les persones amb discapacitat física o orgànica viure de forma independent dins la comunitat en igualtat d’oportunitats, podent exercir sense desigualtats tots els drets que tenen reconeguts com a ciutadans i ciutadanes de ple dret que són.

Accessibilitat universal i formació en atenció a la diversitat, dos dels elements clau

L’accessibilitat universal és un element imprescindible perquè les persones amb discapacitat física o orgànica puguin desenvolupar una vida dins la comunitat en igualtat d’oportunitats i ple exercici de drets. Per això una de les principals peticions d’ECOM és que els Ajuntaments incorporin els criteris d’accessibilitat universal a tots els plans sectorials que s’impulsin i executin a tots els municipis de Catalunya: plans d’accessibilitat, de mobilitat, d’habitatge, de salut, de lleure, de cultura, d’esport…, uns plans que demana que vagin acompanyats d’un calendari d’execució vinculat a una memòria econòmica i un protocol de manteniment dels elements. I és que és fonamental que es continuï millorant a tots els municipis l’accessibilitat a l’espai públic, potenciant un transport públic accessible, assequible, segur i de qualitat per a tothom, així com que les persones amb discapacitat puguin accedir en igualtat d’oportunitats als serveis de salut, educatius, de lleure, esport…

Al costat de l’accessibilitat, la formació en atenció a la diversitat i sobre els drets de les persones amb discapacitat esdevé un altre element fonamental per avançar en la inclusió social i la igualtat de drets i oportunitats. Per això ECOM considera que els Ajuntaments haurien d’oferir aquest tipus de formació a tots els agents municipals implicats en funcions de planificació, execució, avaluació i atenció directa, ja que s’afavoriria el ple exercici de drets i minimitzaria les vulneracions de drets que aquestes persones pateixen dia rere dia; sovint per desconeixement de quines necessitats té aquest col·lectiu.

Compromís amb l’assistència personal i la vida independent

Com a entitat que des de fa més de setze anys està reivindicant la figura de l’assistència personal com el recurs que les persones amb discapacitat física o orgànica necessiten per poder tenir una vida independent dins la comunitat, ECOM demana també als Ajuntaments de Catalunya, malgrat que no és la seva competència però sí atenint-se al principi de subsidiarietat, que es comprometin amb l’impuls d’aquesta figura a través de la posada en marxa de serveis municipals d’assistència personal, seguint el model que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona.
Complementàriament per fer possible aquesta vida independent suggereix també que s’impulsin mesures per avançar en la garantia del dret a un habitatge accessible i assequible; i que es fomentin Plans Locals de Promoció de la Formació i l’Ocupació de les persones amb discapacitat, perquè sense feina i un sou digne no hi ha autonomia possible. Ni tampoc és possible una feina digna, si no hi ha accés a una bona educació.

Foto portada: una urna electoral. Font: cedida.

Comments are closed.