Vapor Llonch

20 persones amb problemes de salut mental troben feina a través del Vapor Llonch

  • L’Oficina Tècnica Laboral atén 150 persones en tractament mental durant el primer semestre.

  • Vuit de cada 10 persones amb problemes de salut mental no treballen.

Si ja és dificíl en el moment actual trobar una feina, les dificultats es tornen muntanyes per als col·lectius en situació de risc. I dins de les persones amb discapacitat també hi ha diversos graus. Una persona en tractament de salut mental és qui més difícil ho té, segons diversos estudis. Malgrat tot, algunes iniciatives aconsegueix trobar nínxols d’ocupabilitat.

A través del Vapor Llonch i segons assegura l’Ajuntament, una vintena de persones en tractament per problemes de salut mental han trobat feina aquest setembre.

El Vapor Llonch disposa d’un servei específic per a les persones amb malalties mentals. Es tracta de l’Oficina Tècnica Laboral. Durant el primer semestre s’han atès 150 persones per buscar la forma de millorar la seva integració laboral. El consistori assegura que s’han fet 169 accions amb empreses i s’han gestionat 70 ofertes de feina. El més important, però, és que una vintena de persones han signat contractes de feina a través del servei entre gener i juny de 2013.

S’estima que vuit de cada 10 persones amb problemes mentals no treballa. El consistori assegura que dins les persones amb discapacitats, les que tenen problemes de salut mental són les que més difícil tenen trobar una ocupació.

Qui s’adreça a l’Oficina Tècnica Laboral?

Les persones en tractament de salut mental en seguiment per part dels centres de salut mental o de les àrees bàsiques de salut es poden adreçar a la Oficina Tècnical Laboral, l’OTL. Cal tenir edat laboral i tenir motivació per accedir al mercat de treball.

Aquest servei, sempre segons explica el consistori, treballa de forma personalitzada i es centra molt en l’orientació professional. Analitzen les competències professionals de la persona, es marca un objectiu laboral i un itinerari formatiu a seguir per aconseguir la fita. S’acompanya de formació i assessorament així com d’estades en empreses en règim de pràctiques per millorar la qualificació professional i també s’assessora les famílies. Durant el període de pràctiques o contractació es continua amb el suport i seguiment, que es pot allargar més o menys en funció de la persona, però que pot arribar a diversos anys.

Feina conjunta

El servei respon a la feina conjunta entre els pacients i les seves famílies, les entitats de suport, els professionals mèdics, l’administració i el món de l’empresa. El servei també vol sensibilitzar les empreses amb necessitat de personal. Aquest servei està en vigor a Sabadell des de fa 11 anys. El consistori anima les empreses a donar sortida a aquest nínxol de població. Ho consideren un exemple de bones pràctiques empresarials.

Foto portada: El Vapor Llonch, en una imatge d’arxiu.

Comments are closed.