4 reptes per potenciar el teixit econòmic i industrial de Sabadell

Els principals agents econòmics de la comarca s’han reunit aquest dimecres per reflexionar sobre com millorar el futur industrial i empresarial de Sabadell. Ho han fet a la Fundació 1859 Caixa Sabadell en el marc d’una jornada organitzada per la Fundació Impulsa Talentum XXI, una entitat que té per objectiu la identificació de talents i la promoció de projectes amb visió de futur. Tal com ha assenyalat el director general del Centre Metal·lúrgic, Gabriel Torres, la ciutat ha perdut més d’un 25 per cent de la massa muscular en aquest sentit.

La Fundació Impulsa Talentum XXI ha celebrat el que denomina ‘summit’ (cimera, en anglès) a la Fundació 1859 Caixa Sabadell aquest dimecres de 10 a 14 hores. L’entitat està de gira per diferents municipis de Catalunya i, aquí, ha posat l’accent en la potència industrial de la ciutat. Els ponents de les dues taules rodones en què s’ha dividit el matí pertanyien a diferents àmbits; des del local, amb representants de l’Ajuntament o la Cambra de Comerç, fins a internacionals, amb la presència del fundador i CEO d’Integrated Systems Europe, Mike Blackman, o la directora de l’empresa VadeCity, amb seu a Barcelona, Marta Recasens.

  1. Col·laboració publicoprivada

La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González, ha posat de manifest per experiència pròpia la dificultat per encaixar els actors econòmics públics amb els privats: “No sempre és fàcil, però sempre ho intentem”, ha lamentat. Tot i això, reconeix que quan les dues peces es fusionen, el resultat sempre brilla molt més.

“La nostra voluntat en aquest context de reindustrialització en un entorn tan competitiu és facilitar, en la mesura de les nostres possibilitats, els recursos per impulsar el màxim coneixement de les empreses i fomentar nous projectes”, destaca González.

Una de les dades destacades en el primer sumit de la Fundació Impulsa a Sabadell és que el 40 per cent de les empreses que hi ha actualment arreu del món, d’aquí a 10 anys només seran un simple record. En aquest sentit, González considera que arrelar-se a l’entorn així com a altres agents municipals, de qualsevol àmbit, no només ajudaria a nodrir el teixit econòmic i a salvaguardar-lo, sinó que, de retruc, també beneficiaria aquests altres.

2. Talent i coneixement

Tot i que la jornada d’aquest dimecres ha posat l’accent sobre la Indústria 5.0, basada en les noves tecnologies i comunicacions, la vicepresidenta de la delegació de PIMEC al Vallès Occidental, Montse Argemí, ha subratllat la importància de cuidar el talent local i, a poder ser, atraure el de fora. El seu fort són les persones i els recursos humans.

“Es tracta de fidelitzar, motivar, gestionar i saber detectar el talent, no de retenir-lo. Per tant, es tracta d’estar atents perquè falta talent a les empreses, però n’hi ha aquí mateix”, alerta Argemí.

És per aquest motiu que Argemí insta les empreses i administracions a invertir més recursos així com a fomentar les aliances en el sector de la petita i mitjana empresa. Un reclam extrapolable a qualsevol altre municipi i rang territorial, però relativament urgent a Sabadell: tal com ha detallat el director general del Centre Metal·lúrgic, Gabriel Torres, la ciutat ha perdut el 27 per cent de les indústries en els darrers 12 anys, ha passat de les 747 companyies l’any 2010 a 545 al juny del 2022.

3. Comunicació

El pal de paller de la Indústria 5.0 és la comunicació, però sobretot a través de la digitalització. El director i fundador d’Integrated Systems Europe, Mike Blackman, ha fet èmfasi en la necessitat de potenciar la comunicació a escala internacional per poder transferir dades i informació: “les dades són el petroli del segle XXI”. Blackman també ha destacat la major competitivitat dels llocs de treball (des d’oficines fins a tallers) dotats amb suficients recursos tecnològics, multimèdia i informàtics.

“Els territoris competeixen i, malgrat ser un hub industrial a escala internacional, cal crear les condicions idònies perquè els agents s’adaptin. I crec que un repte que tenim per davant més enllà de la indústria 5.0 és la digitalització”, ha afegit el president de PIMEC Vallès Occidental, Xavier Pujol.

La crisi energètica actual no ha passat desapercebuda en les reflexions entorn la reindustrialització de Sabadell i, en aquest sentit, la digitalització és un dels factors que més incidència hi pot tenir. Per tant, un dels reptes lligat a aquest és el de l’estalvi energètic al mateix temps que es potencia la tecnologia.

4.. Homeòstasi 

L’homeòstasi  en l’àmbit empresarial és la resistència a canviar les dinàmiques i modus operandi de l’organització així com dels seus treballadors. La directora i fundadora de VadeCity, Marta Recasens, apel·la al canvi social que hi ha hagut en la darrera dècada arran d’Internet i les noves tecnologies per defensar que cal un canvi de mentalitat a l’hora de pensar productes i estratègies:

“És l’era de les no-coses. Ha canviat el paradigma i ara la gent ja no vol productes materials, sinó que vol experiències i serveis. Per tant, hem d’integrar això en la nostra manera de pensar, de dissenyar i de vendre”.

Recasens també ha commutat aquesta filosofia en el perfil professional: defensa que cal trencar les cadenes que lliguen un treballador a un lloc de treball i, per contra, apostar per les tasques que més s’adeqüin a les aptituds i actituds de cadascú.

Foto portada: ‘Summit’ de la Fundació Impulsa Talentum XXI. Aquest dimecres a la Fundació 1859 Caixa Sabadell. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.