Foto portada: el president del Banc Sabadell, Josep Oliu. Autor: BS.

Oliu diu ‘no’: Banc Sabadell rebutja la proposta del BBVA

El consell d’administració del Banc Sabadell ha rebutjat la proposta de fusió, a la pràctica una adquisició, que va proposar la setmana passada el BBVA. De moment, el banc presidit per Josep Oliu aposta per seguir en solitari. Ara l’entitat d’origen basc és qui haurà de moure peça.

El banc presidit per Josep Oliu s’ha reunit per analitzar el projecte d’integració proposat pel BBVA, el peix gran en l’operació. L’òrgan de govern de l’entitat financera d’origen local considera que poden crear més valor per a l’accionista si fan el seu propi camí com fins ara. Així ho ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El Sabadell argumenta que l’oferta del BBVA “infravalora” el Sabadell, segons la nota de premsa emesa pel BS. A més, considera que la caiguda i “volatilitat” del preu de l’acció del BBVA genera “incertesa addicional” sobre el valor de la proposta.

“El consell considera que la proposta [del BBVA] infravalora significativament el projecte del Banc Sabadell i les seves perspectives de creixement com a entitat independent”, s’assegura en la nota emesa a la CNMV. “El consell ha conclòs que la proposta no satisfà l’interès del Banc Sabadell i els seus accionistes i ha rebutjat la proposta de BBVA”, afegeix. “El consell creu que la decisió està, a més, en línia amb l’interès dels clients i treballadors de Banc Sabadell”, finalitza.

En l’operació, Goldman Sachs i Morgan Stanley assessora el Sabadell. JPMorgan fa el mateix amb el BBVA.

I ara, què?

Ara li toca moure fitxa al BBVA. Hi ha tres sortides. Primera: apostar per una millora de l’oferta i mantenir viva una negociació que el Sabadell ha tancat. Segona: tirar pel dret, forçar una OPA hostil i plantejar una oferta directament als accionistes del banc. No hi ha gaires precedents així en el sector financer espanyol. Tercer: deixar-ho estar.

Crítiques

L’operació havia comptat fins ara amb més crítiques que lloances. Per una banda, el sector empresarial català, les organitzacions patronals i les administracions tant catalanes com valencianes (la seu social es va moure l’octubre de 2017 de Sabadell a Alacant) temien que la pèrdua del BS comportés un cop econòmic a Catalunya. Per altra banda, hi havia crítiques, del govern central, del català, o de les organitzacions de consumidors, a la manca de competència en el sector bancari, que a la pràctica ja és un oligopoli. Finalment l’operació també preocupava als sindicats perquè les duplicitats existents forçarien centenars o milers d’acomiadaments o jubilacions anticipades.

El precedent de 2020

Fa quatre anys, el BBVA ja va intentar adquirir el Banc Sabadell. Les negociacions es van trencar. En aquest temps l’entitat financera d’origen sabadellencs s’ha revaloritzat en borsa i s’ha enfortit a Espanya i també al Regne Unit, on la compra del TSB, el sisè banc britànic, va ser un turment durant uns anys.

El banc d’origen basc oferia un intercanvi d’accions amb un suplement del 30 per cent del valor de l’acció del BS, tres llocs al consell d’administració, una vicepresidència i un cert respecte a la idiosincràsia del Sabadell (mantenir la seu corporativa a Sant Cugat i la marca en alguns territoris, almenys pel moment). Però el Sabadell ha dit ‘no’.

Foto portada: el president del Banc Sabadell, Josep Oliu. Autor: BS.