Canvi d’any… canvi de preus?

L’any 2019 arriba amb la congelació de preus al transport públic metropolità i en la part regulada de les factures de llum i de gas, però també amb augments en sectors els peatges o els serveis de telefonia mòbil.

El transport metropolità integrat mantindrà congelats la majoria dels preus públics i privats el 2019. El transport públic metropolità i la T-10 -el bitllet més utilitzat- mantenen els preus de 2018, després que l’Autoritat del Transport Metropolità hagi mantingut els imports de l’any passat, davant del desacord entre la Generalitat i el consistori barceloní per pactar noves tarifes. Sant Cugat, Cerdanyola, Barberà i Badia entren a la zona 1 de transport. A Sabadell no hi haurà canvis de preus ni de zones.

TUS, Aigües Sabadell i taxi

A Sabadell, les tarifes del transport urbà (la TUS), el servei de taxi o l’aigua (a través d’Aigües Sabadell) seguiran de moment igual, ja que les noves tarifes encara no han passat pel ple.

Gas i llum

El govern espanyol mantindrà la part regulada de la tarifa del gas i l’electricitat. De fet, la tarifa d’últim recurs de gas natural baixarà un 4,6 per cent de mitjana, segons el BOE. Això no impedirà, però que les companyies elèctriques puguin pujar les tarifes dels seus serveis, que alguns experts apunten que podrien pujar un 4 per cent.

Peatges

L’import dels peatges a les autopistes de l’Estat augmentaran un 1,67 per cent de mitjana. Els peatges a les autopistes de la Generalitat pujaran entre un 1,5% i un 2,9%, segons les dades difoses per la conselleria de Territori. Es tracta dels túnels del Cadí, Garraf i Vallvidrera, la C-16, C-31, la C-32 i la C-33.

Telefonia mòbil

L’ONG FACUA-Consumidors en Acció ha advertit que, per exemple, la principal operadora del sector, Movistar, tornarà a pujar les seves tarifes a partir de mitjans de gener, amb un 33,3 per cent més que l’any passant en l’establiment de trucada del paquet Fusió 0 -passant de 30 a 40 cèntims-. Així mateix, Movistar ADSL -que no inclou telefonia mòbil- puja tres euros al mes.

Medicaments

Finalment, més de 1.200 medicaments que es poden obtenir en farmàcies baixaren de preu gràcies a l’entrada en vigor de l’Ordre de preus de referència de 2018, el 27 de novembre. La factura pública de medicaments es reduirà en gairebé 90 milions d’euros. Medicaments antiinflamatoris, per a l’artrosi, el glaucoma o per la hipertensió arterial s’inclouen entre els que veuran reduït el seu preu a partir de dimarts.

Foto portada: passatgers en un tren dels FGC. Autor: FGC.