Foto portada: junta d'accionistes de CASSA, l'any 2013, amb Bigatà a la segona fila, el tercer per l'esquerra. Autor: J.d.A.

CASSA celebra una junta d’accionistes d’alta tensió

  • La Junta aprova els comptes anuals, amb unes pèrdues de 3,2 milions.

  • L’operació d’Agbar planeja durant tota la sessió, que s’allarga més de quatres hores.

La Companyia d’Aigues de Sabadell ha celebrat aquest dimarts la seva junta d’accionistes a la seu històrica de l’empresa. Hi han assistit poc més de mig centenar d’accionistes, en total més del 90 per cent del capital social. L’Oferta Pública d’Adquisició sobre la taula per part d’Aigües de Barcelona ha centrat la Junta, que ha deixat pal·lesa la divisió en que està actualment la compayia.

La junta d’accionistes ha aprovat els comptes anuals i l’informe de gestió. CASSA va perdre l’any 2012 3,2 milions d’euros, sobretot, segons ha assegurat el seu president Xavier Bigatà, com a conseqüència de la caiguda de la cartera de valors i el mal funcionament del negoci immobiliari, que ha obligat a fer provisions de 2,7 milons. Al tancament de l’any la xifra de negoci era de 33,6 milions, 2,2 milions menys que al final del 2011.  El president de CASSA (segon operador d’aigua català) justifica els resultats per l’increment del preu de compra de l’aigua, la caiguda d’ingressos per gestionarles depuradores i la “pràctica desaparició” de licitacions i concessions, segons informa l’agència Europa Press. D’altra banda, la junta ha aprovat repartir dividends per un total de més de 216.000 euros.

Pascual, amb el braç aixecat, en una votació. Autor: J.d.A
Pascual, amb el braç aixecat, en una votació. Autor: J.d.A.

No obstant, l’OPA d’Agbar i la divisió interna han protagonitzat la sessió. Segons informa Ràdio Sabadell, només començar l’ordre del dia, els accionistes contraris a l’operació han demanat que els representants de Banc Sabadell, BBVA, Gremi de Fabricants, Cambra de Comerç i altres accionistes abandonessin la sala. Segons aquest sector, aquests accionistes tenien un conflicte d’interessos ja que tenen un preacord amb Agbar. La petició ha estat rebutjada. Els estires i arronses i les desconfiances entre els presents han fet allargar la sessió més de quatre hore.

L’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, que és vicepresident de l’empresa mixta, ha assegurat que el consistori defensa “l’interès públic” davant aquesta operació. Sánchez ha recordat la postura  municipal davant aquest tema i ha explicat que el consistori vol vendre’s totes les accions B (les A no es poden vendre) per tenir recursos extraordinaris. L’Ajuntament pot vendre a Agbar el 4 per cent del capital social de CASSA, mantenint aproximadament el 20 per cent de la companyia. D’altra banda, el consistori té cinc representants (d’un total de dotze en el consell d’administració) i demana mantenir el seu pes a la  nova companyia, que aquesta tingui la seu social a Sabadell i que l’alça del preu de l’aigua es basi en la inflació.

A diferència de l’anterior OPA d’Agbar, però, l’Ajuntament no ha estat bel·ligerant ara contra Aigües de Barcelona. En aquell moment, l’alcalde, Manuel Bustos, va posar sobre la taula la tradició sabadellenquista per evitar la venda de la històrica companyia local. Aquest dimarts, Manuel Bustos assistia a la Junta d’Accionistes a nivell particular i s’ho mirava amb curiositat des de les últimes files.

Bustos també ha assistit a la Junta d'Accionistes. Autor: J.d.A.
Bustos també ha assistit a la Junta d'Accionistes. Autor: J.d.A.

Per la seva part, Lluis Pasqual, un dels tres consellers crítics amb l’operació i qui lidera l’oposició a l’OPA, ha mostrat dos informes independents que valoren el preu de l’acció de CASSA per sobre de l’oferta d’Agbar. Si Agbar pagarà 60 euros per acció, aquests informes col·loquen el preu entre els 67 i els 76 euros. Però les propostes de Pasqual no han comptat amb el beneplàcit de la majoria dels accionistes.

Nou consell d’administració

D’altra banda, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) demana a CASSA que incorpori la intenció del consell d’administració de la companyia a l’informe sobre l’OPA. Fa una setmana, el Consell no va poder recomanar els accionistes acceptar l’OPA ni tampoc rebutjar-la. Dels dotze consellers, sis es van abstenir (els representants municipals i el president de la companyia), tres van votar a favor i tres en contra. Fa dos anys, el Consell va demanar rebutjar l’operació. Ara ha estat diferent. En aquest sentit, Bigatà ha anunciat que aquest dimecres es convoca un nou consell d’administració per completar l’informe i donar compliment a la petició de la CNMV.

Foto portada: Els membres del consell d’administració, a la junta d’accionistes, aquest dimarts. Autor: J.d.A.

Comments are closed.