CC.OO i UGT emplacen la ciutadania a celebrar el Primer de maig de forma virtual

  • Fernández (UGT): “l’emergència sanitària només ha evidenciat la debilitat del nostre estat del benestar”.
  • Rodríguez (CC.OO): “necessitem mesures de protecció social per aquella gent que ja no es pugui tornar a incorporar a la seva feina”.

El primer de març, el dia Internacional dels treballadors, també s’haurà de viure des del confinament. És per això que els principals sindicats, Comissions Obreres i UGT, han convocat una manifestació telemàtica, sota el lema ‘Salut, treball i justícia social’ en què conviden a tota la població a omplir les xarxes socials de fotografies amb pancartes o petits vídeos amb missatges reivindicatius. 

UGT i Comissions Obreres hauran de fer ús de les xarxes socials per celebrar l’1 de març en temps de confinament. Sota el lema ‘Salut, treball i justícia social’, els sindicats demanen que tota la població ompli les xarxes socials de reivindicacions. Ho poden fer amb petits vídeos o amb fotos de les pancartes que hagin fet a casa. També es realitzaran diferents actes relacionats amb la cultura, com petits recitals o concerts. Demanen que els participants acompanyin les seves publicacions amb les #JoSocPrimerDeMaig o #YoSoyPrimeroDeMayo.

Des de les organitzacions obreres tenen clar que el dia internacional dels treballadors ha de prendre importància en un moment en què la crisi sanitària ha suposat una paràlisi per gairebé tots els sectors productius i que ara, en certa manera, es comencen a intentar reactivar. En aquest sentit, tot i amb l’excepcionalitat de la situació, i segons ha explicat el secretari general d’UGT al Vallès Occidental, Jose Luis Fernández, “les reivindicacions acaben sent les mateixes que altres 1 de març”.

“L’emergència sanitària només ha evidenciat la debilitat del nostre estat del benestar”, ha declarat Fernández. “No ens han sorprès la dimensió dels efectes de la pandèmia, ni ens han agafat desprevinguts les seves conseqüències”, ha conclòs.

Els sindicats volen utilitzar l’1 de març per reivindicar la importància de tenir “unes polítiques industrials pròpies”, sense les quals la indústria no pot créixer. En aquest sentit, Fernández insisteix que “no pot ser que basem l’economia en aquest model que no funciona”, i tampoc és de rebut que “s’hagin abandonat els serveis públics, els dirigits als més dèbils” ni que tinguem “els nostres avis abandonats a les residències perquè alguns les han convertit en un negoci”.

70.000 persones afectades pels ERTOs

Per la seva part, el secretari general de Comissions Obreres al Vallès Occidental, Enrique Rodríguez, ha declarat que al Vallès Occidental s’han realitzat uns de 10.000 d’expedients de regulació temporal de l’ocupació, que han afectat unes 70.000 persones (més info: ‘ERTO per una de cada quatre assalariats del Vallès Occidental‘). Els dos dirigents han coincidit a afirmar que, si bé la dels ERTOs “no és l’opció que més ens agrada, sí que és la menys dolenta”. Tanmateix, Rodríguez ha fet èmfasi en la necessitat de celebrar “taules de diàlegs” en diferents àmbits, que posin per davant “la recuperació social econòmica”, on “la concertació social en sigui el motor” i que no deixin de banda “ni les pimes ni els autònoms”.

“Necessitem mesures de protecció social per aquella gent que després de la crisi ja no es pugui tornar a incorporar a la seva feina”, ha destacat Rodríguez. Però també “prestacions per aquelles persones que en aquesta situació no tenen res”, ha insistit.

El secretari general d’UGT ha corroborat les paraules del seu company, però també ha volgut posar en valor que abans del coronavirus “estàvem en una situació de creixement”. Això vol dir que, tot i que no saben què passarà quan tot torni a la relativa normalitat, sí que creuen que “moltes empreses podran seguir endavant amb solvència”.

Foto portada: el secretari comarcal de CC.OO, Enrique Rodríguez, i d’UGT, José Luis Fernández.

Comments are closed.