Farmacia Blanchart. Autor: David B.

125 anys de la farmàcia Blanchart: “S’ha de cuidar tant la salut com la butxaca dels clients”

La farmàcia Miquel Blanchart fa 125 anys i aquest mes rebrà un dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Catalans atorgats per la Generalitat. Des de la seva fundació l’any 1895 ha adoptat quatre noms diferents en funció del propietari que l’ha ostentat, però sempre ha romàs al mateix carrer. Ara està en mans de Miquel Blanchart, qui ha batut el rècord de permanència en l’establiment: 45 anys. Blanchart avança que, en un futur, la farmàcia estarà en mans de la seva filla, qui actualment té una farmàcia a Can Feu.

La farmàcia de la Via Massagué és un dels referents en la salut i el benestar dels veïns del Centre. Ha aconseguit sobreviure a múltiples adversitats, com la Guerra Civil, la crisi del 2008 i la baixada del preu dels medicaments, i així arribar als 125 anys d’història. El 27 de novembre, la farmàcia recollirà el guardó que la Generalitat li entrega per la seva trajectòria (més info: “La Generalitat guardonarà la farmàcia Miquel Blanchart pel seu centenari“).

Aprofitant l’avinentesa de l’aniversari de Miquel Blanchart, tant del negoci com del propietari, el proper 8 de març se celebrarà una trobada a l’Hotel Urpí. L’amfitrió calcula que arribaran a les 800 persones i vol donar-los les gràcies pel seu feedback durant tots aquests anys.

Una farmàcia que s’ha fet un lloc a la ciutat

“La gent no ens coneix tant per ser la Miquel Blanchart, sinó per ser la de la Via Massagué” explica el titular. En la mateixa línia, en els seus orígens aquest era el negoci de Joan Vila, posteriorment va passar en mans d’Enric Seguí i aquest li va vendre a Modest Figuerol. El 1974, Miquel Blanchart va adquirir la farmàcia que havia quedat en herència de la vídua de Figuerol.

El farmacèutic explica que quan va començar amb aquest negoci encara es basaven en les fórmules magistrals i en les receptes de paper.

“Avui en dia, rebem gènere cada dues hores i totes les receptes ja són electròniques” compara Blanchart. “Podríem dir que ens hem comercialitzat en el sentit que no hem pogut evitar els canvis de la realitat, com la digitalització i la integració de la parafarmàcia” ajusta.

Tot i això, l’apotecari assegura que sempre s’han dedicat al benestar dels seus clients. Segons l’experiència de Miquel Blanchart, els clients són veïns d’edats molt diferents, però que destaquen per la seva fidelitat i confiança.

Farmacia Blanchart. Autor: David B.
Farmacia Blanchart. Autor: David B.

La clau de tot negoci és cuidar als clients. Blanchart explica que durant els 45 anys que ha capitanejat la farmàcia ha inculcat als seus treballadors que no només s’ha de cuidar la salut i el benestar dels clients, sinó també la seva butxaca. En la mateixa línia, revela que per garantir la continuïtat d’un comerç no són tan importants els ingressos en massa, sinó el degoteig d’aquests al llarg del temps. Per tant, l’ètica d’aquesta farmàcia defensa resoldre el problema de salut amb un cost adequat.

“La frase que els clients sempre tenen la raó és totalment certa. I, en cas que no la tinguin, la feina del farmacèutic és demostrar-los perquè s’equivoquen” explica Blanchart.

La rebaixa de 40 per cent en els preus dels medicaments, aplicada l’any 2011, va ser un cop baix per a tot el sector. En el cas de la farmàcia Miquel Blanchart això es va traduir en un 20 per cent menys de beneficis. Afortunadament, gràcies a “la consolidació del negoci a Sabadell i la fidelitat dels seus clients” el negoci va poder seguir endavant sense haver d’acomiadar a cap treballador. Des de llavors, la salut i les vendes de la farmàcia s’han anat recuperant. Segons el propietari, recarreguen les provisions quatre vegades al dia i facturen 200 articles.

Festa d’aniversari el 8 de març de 2020

Miquel Blanchart avança que a partir del 15 de gener repartirà múltiples invitacions per la trobada que es farà a l’Hotel Urpi el dia 8 de març. La seva intenció és agrair la fidelitat i la confiança dels clients en el dia a dia que ha acabat sumant cent vint-i-cinc anys. L’amfitrió calcula que hi haurà més de 800 persones.

Foto portada: Miquel Blanchart, propietari i titular de la farmàcia. Autor: David B.