El comerç i la restauració entonen el ‘Resistiré’ un any després de la pandèmia

Quan Joan Laporta va arribar per primera vegada a la presidència del Barça, es van fer famoses algunes frases. Una de les més ressonants va ser un ‘Al loro! Que no estamos tan mal’ que va donar molt a parlar acompanyat d’un no tan recordat ‘Que no os embauquen‘. La Cambra de Comerç de Sabadell ha evocat aquell moment en la presentació d’un estudi sobre els efectes de la pandèmia al comerç i a la restauració. Malgrat la pandèmia, es resisteix.

“Hi ha hagut en alguns moments una diferència entre les sensacions que teníem els comerciants, que no anàvem tan malament, i les notícies, que deien que tot anava fatal. Ara aquest estudi confirma les nostres sensacions. Malgrat tot, anem resistint”, assegura el president de la comissió de Comerç Interior de la Cambra de Comerç, i president de Sabadell Comerç Centre, Josep Ma Porta.

Fins quan es pot aguantar amb els horaris limitats a la restauració, confinament de caps de setmana a les botigues, ara comarcal, ara municipals? El president de la Cambra de Comerç, Ramon Alberich, té clar que en part tot plegat s’aguanta perquè els ERTOs es van posposant, i van arribant algunes ajudes directes.

“I algun dia tant els ERTOs com els ICOs com les ajudes s’acabaran. Però veiem que de moment es van posposant in extremis a l’espera que l’economia comenci a créixer una mica. Llavors potser és el moment de retirar les mesures d’ajuda i mirar d’encavalcar els dos moments”.

Alberich considera que mesures com els ERTOs han ajudat a que l’economia no hagi patit un crac (com al 2008 per exemple) i sí més aviat una hibernació, que ja se sosté diversos trimestres.

“La sensació a vegades és pitjor que la realitat. Estudis com el que presentem ens mostrem que la capacitat empresarial s’està mantenint i que aguantem”, insisteix.

L’estudi, una comparativa entre les altes i les baixes fiscals al comerç i la restauració a les comarques catalanes, mostra com, en el cas del Vallès Occidental, les activitats no només no han caigut sinó que han pujat una mica en global. En tot cas, han pujat més que a la mitjana de comarques. És a dir, el comerç i la restauració vallesana mantenen el pols.

“No significa que tinguin la persiana pujada o baixada sinó que no s’han donat de baixa a Hisenda. És a dir, que el teixit empresarial està aguantant. Això és el que complicat de mantenir”, diu Manel Amado, cap d’assessoria de la cambra, que ha presentat l’estudi. Segons Amado, el Vallès Occidental està mostrant una gran “resiliència”, superior a la mitjana del país, tot i que és cert que “necessitem inversions”.

Les comarques amb més capacitat d’atracció van concentrant més activitats mentre que les que no en tenen tanta, les van perdent. Així la pandèmia ha perjudicat comarques interiors com la Garrotxa o el Ripollès, que no pas altres demarcacions. La destrucció del sector turístic també ha afectat fortament altres comarques, però no així el Vallès Occidental, on el turisme és secundari, quan no testimonial.

“Resistim, però calen inversions i ajudes directes”

Porta considera que malgrat aquesta resistència el comerç ha de fer un pas endavant aprofitant les ajudes directes que puguin venir per digitalitzar-se sense deixar de banda el tracte presencial. “Tenim la necessitat d’aguantar, i estem aguantant, però també és cert que patim molt i ens calen ajudes directes per seguir sent competitius. Si no, ens anirem apagant”, diu Porta.

L’estudi de la Cambra és complementari a altres que s’han anat fent en el darrer any i que, de forma recurrent, venen palesant que el sector comercial sabadellenc i vallesà va capejant la crisi del coronavirus amb dificultats però sense catàstrofes.

Més informació:

Foto portada: pla mitjà d’una botiguera ordenant la roba en un establiment de Sabadell el 22 de març de 2020, durant el primer confinament.

Comments are closed.