Comerç, turisme i hostaleria reclamen suspendre el pagament d’impostos del primer trimestre

El sector del comerç, turisme i restauració demanen de forma urgent la suspensió imminent en el pagament d’impostos per a totes aquelles empreses que han hagut de tancar o han vist reduïda la seva activitat i facturació en els darrers dies a causa de l’estat d’alarma. Particularment es demana la suspensió de l’IVA, IRFP i quotes a la Seguretat Social.

El reclam del sector inclou a 23 entitats, gremis i associacions que s’han vist afectades per la situació, entre les quals s’inclou la principal associació de comerciants de la ciutat, Sabadell Comerç Centre, integrada dins la Fundació Comerç Ciutadà. Aquesta mesura d’aplicació immediata permetria generar a Catalunya més de 700 milions d’euros mensuals de liquiditat només en el sector de comerç, turisme i restauració. Això ajudaria a les empreses a poder fer front al pagament de proveïdors, treballadors i altres despeses.

La demanda va dirigida al Consell de Ministres que s’ha de reunir aquest dimarts. En concret, la petició seria pels propers tres mesos, centrada principalment en l’IVA, l’IRPF i les quotes a la Seguretat Social. El sector demana que la mesura s’apliqui amb independència de l’import i sense interessos. El pagament es fraccionaria al llarg dels propers sis mesos.

Aquest sector representa més del 22 per cent del VAB de Catalunya i generen més de 550.000 llocs de treball. En la majoria de casos són empreses on més del 65 per cent de les seves despeses mensuals estan relacionades amb el lloguer i el pagament de nòmines. Facilitar la liquiditat a aquests sectors, és doncs, una tasca de vital importància per evitar la suspensió de pagaments i/o el tancament definitiu.

Qui firma la proposta?

Entre els signants de la proposta, hi ha entitats comercials però també l‘Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats, l’Associació Nacional de Centrals de Compra i Serveis, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució, l’Associació d’Apartaments Turístics, els concessionaris de Mercabarna, el Consell d’Empreses Distribuidores d’Alimentació, els agents comercials, la Confederació Catalana d’Associacions de Marxants, el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, el Gremi del Motor, el Gremi de Flequeres o Retailcat.

Foto portada: el Passeig de la Plaça Major sense cap tipus d’activitat, aquest diumenge. Autor: M.C.