Una terrassa, a la Rambla. Autora: Lucía Marín.

Les mesures d’estalvi energètic entren en vigor amb molta incertesa i escepticisme

El compliment de les mesures d’estalvi energètic anunciades pel govern espanyol la setmana passada ja és obligatori per a tots els actors afectats (edificis públics, oficines, comerços, centres culturals i estacions de tren, bus i aeroports). Tot i això, també és cert que no tothom les respecta: alguns perquè creuen que els perjudicarà el negoci i, d’altres, perquè no tenen gaire clar si en queden dins o fora. A més, el fet que de moment no hi hagi sistemes de control rigorosos ni sancions a curt termini, tal com ha anunciat la mateixa ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, fa que entre tot plegat hi hagi més flexibilitat que en altres qüestions.

Aquest dilluns, molts establiments tenien l’aire condicionat entorn els 23 graus i, a partir d’aquest dimecres, ha d’estar com a mínim a 27. Això és el que dicta una de les principals mesures d’estalvi energètic i la que, de facto, ha aixecat més polseguera entre els comerciants, ja que molts denuncien que provoca un increment de la potència dels electrodomèstics i que a sobre incòmoda als clients. De fet, una clienta de la botiga de roba Florència, Gemma Puigvert, assegura que a ella sí que l’afecta la temperatura a l’hora d’anar de compres.

“Vinc d’una altra botiga on la temperatura sí que estava a 27 graus i la veritat és que tenia ganes d’acabar d’emprovar-me-la per la calor. No sé si era perquè als emprovadors hi havia molta gent o bé perquè tinc la menopausa, però a mi sí que se m’han tret una mica les ganes d’emprovar-me roba amb aquesta calor”.

Cal tenir en compte, però, que els espais on es manipulin aliments així com les feines amb una activitat física intensa, queden exempts d’aquesta norma i tenen més aire que la resta. També n’estan fora les òptiques, centres mèdics i museus que necessitin una temperatura inferior per al manteniment de les obres, entre altres. En aquest sentit, un dels propietaris de la geladeria Artigiano, Carles Feliz, assegura que se’ls faria impossible el seu compliment estricte.

“El gelat és un producte molt sensible a la calor i treballem amb màquines que necessiten molta potència per conservar el fred. Si hagués de baixar la temperatura, o els gelats perdrien qualitat o el motor necessitaria molta més energia. No som una cuina ni hi fa la mateixa calor, cert, però fa uns anys ja vam comprovar que tant pel producte com per nosaltres mateixos és impossible treballar a una temperatura més alta”.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, apunta que la incertesa i l’ambigüitat de les mesures anunciades encara ara és molt elevada. Dimarts passat alguns comerciants ja tenien dubtes al respecte (més info: ‘Les mesures d’estalvi energètic no acaben de convèncer als comerciants‘) i una setmana després encara ningú els hi ha sabut resoldre.

Més mesures al setembre

Tot això, però, només és la primera part: al setembre es farà efectiva l’obligació de tenir els locals climatitzats tancats i el govern espanyol anunciarà les següents normes del paquet d’estalvi energètic. Caldrà veure com es gestionen i si tenen el mateix seguiment que les actuals. Sí que hi ha més consens en apagar els llums dels aparadors a les deu de la nit i tots els establiments consultats per aquest digital han assegurat que ho complirien.

Foto portada: Una terrassa, a la Rambla. Autora: Lucía Marín.

Comments are closed.