L’hostaleria encara la reobertura sense “llançar les campanes al vol”

La Generalitat ho anunciava el passat divendres: a partir del 9 de maig, amb la caiguda de l’estat d’alarma, s’autoritza a bars i restaurants a servir sopars fins a les 23 hores. Reobrir a les nits ha estat una reivindicació que el sector ha lluitat intensament. I ara el Govern ha deixat caure que potser, fins i tot, retira el toc de queda nocturn. Però, a menys d’una setmana perquè la reobertura sigui una realitat, l’hostaleria encara no s’ho vol acabar de creure del tot.

El Gremi d’Hostaleria de Sabadell es mira amb desconfiança -tot i que també amb certa il·lusió- l’anunci de l’executiu català. Els negocis han quedat malferits amb les restriccions imposades al sector, que ara observa recelós els darrers moviments del Govern. És més: segons ha afirmat el seu president, Jordi Roca, els propietaris ni tan sols estan desconvocant els treballadors dels expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO). No volen agafar-se els dits.

“Estem molt feliços. Però com el Govern ens ha donat tantes sorpreses… L’hostaleria no vol llançar campanes al vol fins que no sigui oficial, fins que no es publiqui al BOE o al DOGC”, ha defensat Roca.

A l’ambient s’hi respira una il·lusió continguda. Els restauradors tampoc no s’han tornat bojos per omplir les neveres de cara a la reobertura del servei nocturn. Ben al contrari. “Els estocs han passat a la història”, assegura el president del Gremi. Fan l’aprovisionament dia a dia, temorosos d’un anunci inesperat de l’administració que els obligui a tancar. Per això demanen concreció, comunicació directa de les decisions -i no a través de la premsa- i que els anuncis siguin “fixes”. Malgrat tot, Roca ha qualificat de “salvació” la reobertura del servei nocturn. Considera que és ideal per encetar una recuperació; sobretot si s’allarga durant tot l’estiu. I, de cara al futur pròxim, demana que s’implementi alguna mena de mecanisme, com el carnet de vacunació, per acreditar comensals. Només d’aquesta forma considera que es podrà “tornar a una certa normalitat, entre cometes”.

El president del Gremi d'Hostaleria i Restauració, Jordi Roca. Autor: M.Tornel.
El president del Gremi d’Hostaleria i Restauració, Jordi Roca. Autor: M.Tornel.

Tanmateix, encara queden aspectes, com els aforaments, que malmeten la salut dels negocis. Les terrasses es podran omplir al 100 per cent, tot i que s’hauran de respectar dos metres de separació entre taules i, per tant, hi cabran menys. A més, el clima primaveral fa que els espais exteriors siguin una opció més aviat de migdia, i no de vespre. Així, el torn dels sopars juga amb desavantatge, perquè a l’interior només es permetrà un aforament del 30 per cent. Per tot això, Roca voldria que l’aforament a l’interior de bars i restaurants s’ampliés al 50 per cent.

D’altra banda, reconeix que l’Ajuntament ha donat facilitat a bars i restaurants perquè puguin aprofitar al màxim els exteriors. Els ha deixat doblar l’espai que tenien -gratuïtament- i els ha fet un descompte sobre les taxes que graven el permís original de cadascun d’ells. Però adverteix que no tots els negocis poden ampliar l’espai, per temes urbanístics.

Foto portada: terrasses al Passeig de la plaça Major. Autor: David B.

Comments are closed.